Ulogujte se

London - "HJUIT PAKARD" se dijeli na dvije kompanije

Tehnološki gigant „Hjuit-Pakard“ /HP/ planira da se podijeli na dvije kompanije - firmu koja će se baviti kompjuterima i štampačima, te na kompaniju za korporativne hardverske i servisne poslove.

HP se nalazi u procesu restrukturisanja, a američka kompanija već je uručila nekoliko desetina hiljada otkaza u prethodnim godinama. 

Kompanija je u avgustu saopštila da je zabilježila veliki pad profita urpkos povećanju prihoda, najviše usljed dobre prodaje kompjutera, prenio je Bi-Bi-Si. 

Informaciju o podjeli kompanije prvi je prenio list "Vol strit džurnal", s napomenom da će se HP fokusirati na uspješni segment svog poslovanja. 

Kompanija je danas potvrdila da će podjela biti izvršena neoporezovanom distribucijom akcija postojećim akcionarima sljedeće godine. 

HP je trenutno uključen u veliki pravni spor sa britanskom firmom "Autonomi", koju je kupio 2011. godine za 11,1 milijardi dolara. 

Godinu dana kasnije, HP je saopštio da kompanija vrijedi 8,8 milijardi dolara manje i optužio "Autonomi" da ga je obmanuo u vezi sa svojom stvarnom vrijednošću. 

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).