Ulogujte se

Strane zemlje povlače rezerve iz FEDA

Centralne banke stranih zemalja povlače svoje zlatne rezerve iz američke Uprave federalnih rezervi /FED/ - od prošle godine povučeno je ukupno 250 tona zlata, tako da su rezerve zlata pale na 5.950 tona. Slična situacija dogodila se prije početka finansijske krize 2008. godine, kada su inostrane centralne banke povukle gotovo 400 tona zlata.

Prvi veliki pokušaj stranih zemalja da vrate zlatne rezerve počeo je 2012. godine, kada je NJemačka probala da povuče svoje zlato, ali je odbijena, pa je dobila samo mali dio od planiranih 700 tona zlata.

Povjerenje u američki FED sve više opada. Geopolitička uloga ove institucije postala je očigledna tokom posljednjih godina.

Bilo je i najava o namjeri FED-a da podigne kamatne stope i tako izazove destabilizaciju na globalnom finansijskom tržištu - navode portali.

Ekonomski stručnjaci procjenjuju da čak i američki saveznici tajno žele da se otarase uticaja FED-a i sada traže način da to postignu, pa nedavno povlačenje zlata može biti korak ka ostvarenju tog cilja.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).