Ulogujte se

Konferencija o budućnosti turizma

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković izjavio je danas na konferenciji u Bijeljini da je turizam oblast koja u Srpskoj bilježi porast i da će u narednom periodu sigurno biti stub razvoja Republike Srpske.


Otvarajući konferenciju "Turizam Srpske - juče, danas, sutra",koja je u Etno-selu "Stanišići" okupila 60 domaćih i stručnjaka iz Srbije, Gluhaković je rekao da je njen cilj izbor onih proizvoda u turizmu koji će donijeti profit i otvaranje novih perspektiva u razvoju turizma Srpske.

"Turizam u Srpskoj bilježi porast od 25 odsto u prvih sedam mjeseci, a broj gostiju i broj noćenja povećan je sa 1,25 na 2,5 u ovom periodu", istakao je on.

Gluhaković je najavio da će podaci biti i bolji kada se obradi i turistička posjeta u avgustu, koja je, prema njegovim riječima, bila odlična.

Ministar je čestitao svim turističkim radnicima za ovakav uspjeh i istakao da su unijeli pozitivnu energiju u razvoj novih proizvoda i novih perspektiva u turizmu Republike Srpske.

Ističući Etno-selo "Stanišići" kao jedan od brendova u turizmu Republike Srpske, Gluhaković je ukazao na značaj i velike mogućnosti obogaćivanja etno-turizma i tranzitnog turizma u Srpskoj.

Konferenciju o budućnosti turizma u Srpskoj organizovalo je Ministarstvo trgovine i turizma povodom Svjetskog dana turizma koji se obilježava 27. septembra, ove godine pod sloganom "Milijarda turista, milijarda mogućnosti".

Profesor Bojan Zečević sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu rekao je na konferenciji u Bijeljini da je turizam kompleksna industrija koja je pogodna da postane opšte sredstvo razvoja zemlje.

"Turizam kao jedna od poluga razvoja donosi povećanje društvenog proizvoda ali i zaposlenosti, jer je ova oblast i veliki poslodavac“, rekao je Zečević.

Savjetnik ministra turizma Republike Srpske Aleksandar Đurić rekao je novinarima da su efekti u turizmu ohrabrujući, da su u konstantnom rastu, što prati i turistička potrošnja.

"Očekujemo da daljim proširenjem materijalne baze turizma obezbijedimo da turistički proizvodi Republike Srpske budu konkurentni na tržištu, ne samo cjenovno, nego i kvalitetom usluga", istakao je on.

Prema njegovim riječima, Srpska ima izuzetno kvalitetan turističko-geografski položaj koji treba iskoristiti, naročito razvojem tranzitnog turizma.

Đurić je najavio da će se programima i kampanjama za mlade, za starije osobe i za đačke ekskurzije ponuditi i novi programi koji će obogatiti turistički proizvod Republike Srpske.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).