Ulogujte se

Francuska - Tirol iznenađen nagradom, nastavlja istraživanja

PARIZ - Francuski ekonomista Žan Tirol, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju u 2014. godini, izjavio je da je veoma iznenađen, ali i veoma zadovoljan nagradom, te da će nastaviti svoja istraživanja.

"Nobelova nagrada neće ništa promjeniti. Ono što ja volim to su istraživanja u kojima uživam", izjavio je Tirol. 

Predsjednik Francuske Fransoa Oland čestitao je Tirolu i istakao da je on ponos Francuske. 

"Nobelova nagrada za ekonomiju dodijeljenja je Tirolu za njegov ugledan međunarodni rad posvećen finansijskoj krizi i regulisanju industrije mreže i bankarskog sitema", istakao je Oland u saopštenju. 

Oland je rekao da je to pokazalo kvalitet istraživanja koja se vode u Francuskoj. 

"Žan Tirol je treći Francuz koji je dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju, poslije Žerara Debrea 1983. i Morisa Alea 1988. godine", podsjetio je francuski predsjednik. 

On je napomenuo i da je ove godine Nobelovu nagradu za književnost dobio Francuz Patrik Modijano. 

"Tirol, koji je jedan od najuticajnijih ekonomista našeg vremena, sproveo je značajna teoretska istraživanja u brojnim privrednim oblastima, ali nam je, iznad svega, objasnio kako da shvatimo i prilagodimo industriju s moćnim firmama na tržištu", navodi se u saopštenju Nobelove fondacije. 

Žan Tirol /61)/predaje na Univerzitetu u Tuluzu i ima počasni doktorat Slobodnog univerziteta u Briselu, kao i univerziteta u Montrealu i Manhajmu. 

Završio je prestižnu Politehničku školu u Francuskoj i posjeduje dvije doktorske titule koje je stekao na pariskom univerzitetu i na Institutu tehnologije u Masačusetsu na temu "Matematika u privrednom odlučivanju".

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).