Ulogujte se

Svjetski ekonomski forum u Davosu

Svjetski ekonomski forum počeo je danas u švajcarskom gradu Davosu, koji će trajati do 23. januara.  Na ovogodišnjem forumu učestvuje 2.500 najuspješnijih poslovnih ljudi svijeta i više od 40 šefova država i vlada,  a očekuje se da će glavne teme biti izbjeglička kriza i klimatske promjene.

Svjetska ekonomija, naime, još nije stala na "zdrave noge" od posljedica finansijske krize 2008, a upozoravajuće prognoze o kretanju globalne privrede u 2016. godini stižu kao neprijatno otrežnjenje.

Sudeći po najnovijem izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda, zemlje svijeta će i u ovoj godini "patiti" zbog sunovrata cijena sirovina, "hlađenja" kineske privrede, migrantske krize, terorizma, nezaposlenosti i ekonomskog posrtanja, zbog čega je francuski predsjednik Fransoa Oland i proglasio "vanredno ekonomsko stanje".

MMF je u januarskom Izvještaju o izgledima svjetske privrede, po treći put u manje od godinu dana oborio prognozu rasta svjetske ekonomije na 3,4 odsto u 2016. godini i na 3,6 odsto u 2017. godini, što je u oba slučaja za 0,2 procentna poena niže u odnosu na projekcije Fonda iz oktobra.

Na forumu, koji svake godine nailazi i na različite proteste i osude da je "elitistički", s obzirom da je prošlu godinu obilježila izbjeglička kriza, pripremljena je i simulacijska soba kako bi se ukazalo na teške uslove kroz koje prolaze izbjeglice.

U Davosu su preduzete visoke mjere bezbjednosti, a ove godine za bezbjednost je zaduženo oko pet hiljada policijskih službenika.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).