Ulogujte se

Otvorena izložba povodom Dana Muzeja Srpske

U Banjaluci je večeras otvorena izložba pod nazivom "Antička zbirka Muzeja Republike Srpske dva" povodom Dana Muzeja Srpske i 87 godina postojanja ove ustanove.

Izložbu je otvorila pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković.

Na izložbi u prostorijama Muzeja Republike Srpske predstavljeno je kulturno-istorijsko nasljeđe iz perioda rimske vladavine, kao što su fragmenti keramičkih i staklenih predmeta, te reljefi koji se nalaze u fundusu ove ustanove.

Đakovićeva je navela da će posjetioci izložbe imati priliku da vide predmete iz jednog perioda istorije čiji ostaci svjedoče o kulturi koja je, pored mnogih drugih, bila na ovim prostorima i dio je našeg nasljeđa.

- Veličina nacionalne ustanove u kojoj smo danas je upravo u tome da baštini, svjedoči, obrazuje i postavlja temelj kulturnog identiteta, ne samo jednog naroda, nego društva u cjelini. Da bismo djelovali i stvarali u savremenom dobu, moramo dobro shvatati istorijski kontekst - naglasila je Đakovićeva.

Ona je naglasila da tu svakako leži odgovornost muzeja koji bi trebalo da teži što bogatijoj građi i zbirkama, sadržaju i arheološkim istraživanjima, te da bude prisan nauci, struci, mladima u obrazovnom procesu i svim građanima.

Đakovićeva je odala priznanje svim zaposlenima u Muzeju Republike Srpske koji dugogodišnjim zalaganjem i požrtvovanim radom održavaju vezu nasljeđa i kulture današnjeg vremena.

Direktor Muzeja Miladin Savić podsjetio je da je prije 87 godina, odlukom tadašnjeg bana Vrbaske banovine Svetislava Tise Milosavljevića, osnovan Muzej Vrbaske banovine koji je kroz sve ove godine mijenjao nazive i lokacije na kojima je bio smješten.

On je naglasio da je danas Muzej Republike Srpske izrastao u kompleksnu ustanovu koja u svom fundusu ima više od 100.000 eksponata.

Povodom Dana Muzeja Republike Srpske, počela je i revija arheološkog filma u okviru koje će do 1. oktobra biti prikazano ukupno 25 filmova

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).