Ulogujte se

Banjaluka ima potencijal za Evropsku prestonicu kulture

Grad Banjaluka i projektni Tim za aplikaciju Evropska prestonica kulture Banjaluka 2024, organizovali su sinoć prvi javni dijalog na temu "Evropska prestonica kulture: Banjaluka 2024".

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da ovaj grad može, hoće i treba da učestvuje u ovom projektu. 

- Može, jer ako iko ima potencijal i kapacitet- ima Banjaluka. Ima institucije, pojednice, kulturnu scenu, kulturnu publiku. Hoće, jer uz svu sumnjičavost koja postoji u gradu za neke projekte, mislim da je kulturna javnost stala iza ovoga jer do sada nismo čuli da ne treba da učestvujemo. Mislim da trebamo jer je kulturunoj sceni u Banjaluci potreban još jedan pozitivan impuls da ide naprijed  - naglasio je Radojičić.

On je dodao da  će Banjaluka, kakav god bio ishod kandidature, dobiti jednu putanju kulture u gradu, koja treba da podigne i kvalitet kulturnih događanja.

- Tako da se sve to uklapa i u jednu generalnu scenu regionalne prestonice. Evropska prestonica je jedan segment te opšte slike, na kojoj ćemo vrijedno raditi i oko čega u ovom momentu imamo i politički konsenzus- rekao je Radojičić.

On je podsjetio da je skup "Evropska prestonica kulture: Banjaluka 2024" prva javna promocija ove ideje, iako se na njoj radi već dosta dugo, od kraja prošle godine.

Radojičić je napomenuo da je Grad donio odluku da ulazi u kandidaturu, da formirani Tim "Banja Luka 2024" i Savjet za pripremu i učešće Banjaluke u projektu EPK, te da je do sada dosta toga urađeno na analizi kulturne scene i priremi strategije razvoja kulture.

Očekivanja su da se početkom naredne godine dobije prijedlog strategije razvoja kulture za narednih deset godina, iz čega ide aplikacija i dalje procedure za taj postupak.

Priprema i izrada potrebne dokumentacije za kandidaturu Banjaluke odvijaće se do 2020. godine, kada se očekuje proglašenje tri evropske prestonice kulture za 2024. godinu, saopšteno je iz Gradske uprave.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).