Ulogujte se

"Nebo nad Bjelovarom" o herojstvu majora Tepića

U Domu kulture u Kozarskoj Dubici prikazan je dokumentarni film "Nebo nad Bjelovarom" autora Nedeljka Lajšića, posvećen narodnom heroju Milanu Tepiću i vojniku Stojadinu Mirkoviću koji su poginuli u Bjelovaru u septembru 1991. godine.

Autor filma Nedeljko Lajšić rekao je da je taj film naš dug prema heroju Milanu Tepiću koji će svjedočiti o njegovom djelu.

"U ovom dokumentarnom filmu smo pokazali ne samo herojski čin koji je major Tepić uradio nego i kakav je on čovjek bio. A to je bio dobar čovjek, koji je održao svoju riječ da će braniti svoju zemlju. Herojski je poginuo, ali je pokazao generacijama koje dolaze kako se voli i brani otadžbina", rekao je Lajšić novinarima.

Film "Nebo nad Bjelovarom" do sada je imao 12 projekcija u desetak gradova, a prvi put je prikazan krajem septembra u Domu vojske Srbije u Beogradu, s tim da je premijeri prethodilo otkrivanje spomenika majoru Tepiću u beogradskom naselju Dedinje.

"Moram da istaknem da je posebno bilo na premijeri u Vojnoj akademiji u Beogradu, a posebno dirljivo u Valjevu, rodnom gradu vojnika Stojadina Mirkovića, gdje je njegova majka dostojanstveno bez suza gledala priču o stradanju svog dvadesetogodišnjeg sina", dodao je Lajšić, te rekao da poslije projekcije nije bilo aplauza, nego samo suze.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Kozarska Dubica Dragoljub Ćibić rekao je da je major Tepić praktično poštovao zakletvu koju je položio da će braniti zemlju i njen integritet i da će za nju i život dati.

"Iako se veliko djelo, velika žrtva i veliki čin našeg sugrađanina, našeg Dubičanina Milana Tepića, desio prije 26 godina uspomene su još uvijek svježe i bolne. Herojska je bila njegova odluka da sačuva živote mladih vojnika, koji su tada bili na odsluženju vojnog roka", rekao je Ćibić.

On je dodao da je major Tepić srpskom narodu poslao poruku da se organizuje, da čuva svoje prostore i svoja vjekovna ognjišta kako se opet ne bi desio Јasenovac i Donja Gradina i nova stradanja.

Načelnik opštine Radenko Reljić rekao je da film "Nebo nad Bjelovarom" prezentuje herojstvo i hrabrost Milana Tepića.

"Major Tepić je ponos grada Kozarske Dubice jer je za svoju zemlju on dao ono što je najvrijednije - svoj život. On treba da živi u našim sjećanjima u našim dušama, a prepuna sala Doma kulture, koja zaista nije bila nikad punija, govorio o tome da major Milan Tepić neće nikad biti zaboravljen od nas, naroda iz koga je potekao", naglasio je Reljić.

Major Tepić je 19. novembra 1991. godine posthumno odlikovan za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom napada na kasarnu ЈNA u Bjelovaru i proglašen narodnim herojem Јugoslavije.

Major Јugoslovenske narodne armije Milan Tepić iz Komlenca u Kozarskoj Dubici poginuo je 29. septembra 1991. godine u bjelovarskoj kasarni na Bedeniku, nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike.

Sa njim je poginuo i vojnik Stojadin Mirković, koji je odbio Tepićevo naređenje da se povuče sa ostalim vojnicima od glavnog objekta.

Projekciji filma u Kozarskoj Dubici, rodnom gradu majora Milana Tepića, sinoć je prisustvovao veliki broj građana te opštine, te brojni opštinski zvaničnici.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).