Ulogujte se

Јapanci koji su oduševili Srbe dolaze u Beograd

Članovi japanske muzičke grupe ЈapaLkan, poznate po njegovanju balkanskog melosa i izvođenju muzike sa ovih prostora, održaće prvi koncert u Beogradu pod nazivom "Srpski koncert - voljenoj srpskoj zemlji" 19. januara.

Koncert će biti održan u Ustanovi kulture "Vuk Stefanović Karadžić" u 19 časova.

Naoki Hišinuma, frontmen i glavni vokal grupe, koji svira i trubu, tubu i flugelhorn, osnovao je ЈapaLkan 2014. godine zajedno sa profesionalnim muzičarima koji su, zahvaljujući svojim izvođenjima, poznati ne samo u Tokiju, već i širom Јapana. Svoj naziv grupa duguje pojmovima "Јapan" i "Balkan" koji su simbolično spojeni, čime ovi umjetnici žele da pošalju poruku razumijevanja i prijateljstva dvije kultura, kao i da muzička umjetnost ne poznaje granice. Hišinuma, osim sa ЈapaLkanom, nastupa i sa svjetski poznatim orkestrom Shibusa shirazu, sa kojim je obišao veliki broj evropskih država, uključujući i Sloveniju, dok će povodom koncerta ЈapaLkana u Beogradu prvi put posjetiti Srbiju.

Beogradskom koncertu prethodi nastup koji će grupa održati na festivalu Kustendorf 16. januara u okviru redovnog muzičkog programa ovog festivala.

Grupa ЈapaLkan je 2015. godine objavila album pod nazivom "'Ajde! 'Ajde! 'Ajde!", a 2017. mini-album "Mesečina". Na njihovom repertoaru nalaze se neke od najpoznatijih i srpskom narodu omiljenih pjesama kao što su "Mesečina", "'Ajde Јano", "Ederlezi", "Niška banja" i druge. Cjelokupnom utisku, pored nastupa na srpskom jeziku i jedinstvenog spoja muzičkih instrumenata, značajno doprinose autentične srpske narodne nošnje i opanci, koje su članovi grupe dobili od jedne porodice iz Šumadije nakon što su srpski mediji pisali o njihovom radu sredinom 2017. godine.

Kompanija Јapan Tobako Internešnal je tradicionalno najveći korporativni promoter japanske kulture i tradicije. Pod njenim pokroviteljstvom, Srbiju su prethodnih godina posjetili neki od najznačajnijih japanskih umjetnika današnjice, među kojima su pozorišna trupa "A la place", sastav perkusionista Ondekoza, Goko bubnjari, tradicionalna grupa Variki, čuvena pijanistkinja Ingrid Fuđiko Heming i mnogi drugi afirmisani japanski umjetnici.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).