Ulogujte se

"Čovjek ptica" i "Grand Budapest hotel" u trci za "Oskara"

Filmovi "Čovjek ptica" i "Grand Budapest hotel" vode u trci za ovogodišnju nagradu "Oskar" sa po devet nominacija.Višestrukim nominacijama mogu da se pohvale i filmovi "Teorija svega", "Dječačštvo" i "Američki snajperista", a među nominovanima glumcima je petoro Britanaca - Benedikt Kamberbeč, Edi Redmajn, Rozamund Pajk, Felisiti DŽouns i Kira Najtli.Nominacije za glavne muške uloge, osim Kamberbeča i Redmajna, imaju i Stiv Karel, Bredli Kuper i Majkl Kiton.

U kategoriji najboljeg filma nominovano je osam ostvarenja: "Američki snajperista", "Čovjek ptica", "Dječaštvo", "Grand Budapest hotel", "Igra imitacije", "Selma", "Teorija svega" i "Viplaš", prenosi Bi-Bi-Si.

Američka glumica Meril Strip nominovana je po 19. put za Oskara, čime je oborila svoj vlastiti rekord. Ona je nominovana u kategoriji najbolje sporedne ženske uloge za film "Začarana šuma", zajedno sa glumicama Kirom Najtli, Patrišom Arket, Lorom Dern i Emom Stoun.

U kategoriji za najbolje glumice nominovane su Felisiti DŽouns, Rozamund Pajk, Riz Viterspun, Marion Kotiljar i DŽulijan Mur.

"Čovjek ptica" i "Grand Budapest hotel" imaju po devet nominacija, dok "Igra imitacije" ima osam, a "Američki snajperista" i "Dječačštvo" po šest.

"Teorija svega", "Fokskečer" i "Vipleš" imaju po pet nominacija.

Za najbolji film izvan engleskog govornog područja nominovani su ruski "Levijatan", poljsko ostvarenje "Ida", estonski film "Mandarine", mauritanski "Timbuktu" i argentinski film "Divlje priče".

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).