Ulogujte se

Andrićgrad: Predavanje Gideona Grajfa i promocija knjige Emira Kusturice

Predavanjem Gideona Grajfa, glavnog istraživača izraelskog Instituta za Holokaust Šem Olam, i promocijom monografije "Јasenovac - Aušvic Balkana - Ustaška imperija okrutnosti", danas u Andrićgradu počinje naučni skup "Gozba i književnost".

Izdavači monografije su Institut za Holokaust Šem Olam iz Izraela, Fondacija za projekte edukacije o Holokaustu iz SAD i Akademski koledž Ono iz Izraela.

Predavanje će biti održano u Andrićevom institutu sa početkom u 15.00 časova.

Prvog dana naučnog skupa u 17.00 časova biće predstavljene i knjige "Borba za ćirilicu i srpski jezik", čiji je izdavač Andrićev institut, i "Bitne srbističke napomene", u izdanju beogradske izdavačke kuće "Јasen".

Na promociji knjiga učestvovaće profesori Milanka Babić, Mihailo Šćepanović i Miloš Kovačević, te Milan Ružić.

U okviru naučnog skupa, koji traje do 17. decembra biće promovisana i najnovija knjiga proslavljenog režisera Emira Kusturice "Šta mi ovo treba", koju je objavila izdavačka kuća "Vukotić medija".

Osim autora, na promociji će govoriti profesori Јovan Delić i Miloš Ković, te direktor izdavačke kuće "Vukotić medija" Manojlo Vukotić.

Promocija će biti održana u Multipleksu "Doli Bel" u 18.00 časova.

Knjiga "Šta mi ovo treba" predstavlja skup dnevničkih zapisa i tekstova koji obuhvataju period od burnih devedesetih godina do današnjeg dana, a iz pera čovjeka koji je sada već dokazani pisac.

Na sajtu izdavačke kuće "Vukotić medija" navodi se da je u novoj knjizi Kusturice sadržano sve - emocije, sudbine, drame, ličnosti, ideje, stavovi, polemike... iz dana u dan.

"Nadarenom, inteligentnom, buntovnom, stvaralačkom Kusturici, nijedna tema nije ni daleka ni nepoznata. Svaka mu je prisna. Svaka izvire iz njegovih punokrvnih damara. Svakoj je podjednako posvećen i odan. Sa strašću. Sa ljubavlju. I kada piše o sarajevskim jaranima i lopužama, i kada se muči u Pragu da završi `Podzemlje`, i kada polemiše sa srpskim proizvođačima šunda i prostakluka, i sa nasrtljivcima na pravoslavlje i srpstvo, i sa belosvetskim jurišnicima", ističe se u tekstu objavljenom na sajtu.

Izdavač naglašava da je Kusturica iskonski iskren, nježan i žestok, sentimentalan i neumoljiv, živ u pisanju, ubjedljiv u dočaravanju ambijenta, sugestivan u ideji, žestok u obračunu sa napadačima, vispren i duhovit.

"Kusturica ovom knjigom-dnevnikom nudi đerdan tema, ideja i stavova. Svu svoju neizmernu darovitost ugradio je u ove opojno sočne i gorko opore dnevničke sekvence. Više od dve decenije ovde su se sklupčale. I sve je živo kao da je juče bilo. Јedinstveni Emir Kusturica", navodi se u tekstu.

"Šta mi ovo treba" je treća knjiga Emira Kusturice. Godine 2010. objavljena je njegova knjiga "Smrt je neprovjerena glasina", a 2013. "Sto jada".

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).