Ulogujte se

Novi Ekov roman - događaj godine

Veliki italijanski pisac, filozof i lingvista Umberto Eko objavio je novi roman "Nulto izdanje", koji je odmah postao najtraženija literatura u knjižarama.

Tvorac klasika savremene literature: "Ime ruže", "Fukoovo klatno", "Ostrvo prethodnog dana", "Tajanstvena svjetlost kraljice Loane" i "Praškog groblja" u novom romanu bavi se Musolinijem, medijskim lažima, ogovaranjima i ubistvom.

Načitani gubitnik prihvati dobro plaćeni, iako neobičan posao - kao pisac "u sjeni" piše knjigu o radu u fiktivnom dnevnom listu "Domani".

Redakcija "lista" ima zadatak da proizvodi simulacije njegovih "nultih izdanja", kojima, međutim, nije suđeno da ikada izađu iz štamparije.

Novinari i urednici izmišljaju senzacionalističke tekstove u kojima predviđaju političke i socijalne nemire te razotkrivaju "šokantne istine", koje bi mogle da unište reputacije bogatih i moćnih.

Čitav projekat sponzoriše ekscentrični tajkun koji ucjenama želi da kupi put u klub bogatih.

Paralelno se odvija priča o smaknuću Musolinija i njegove ljubavnice 1945. na jezeru Komo, i to kroz paranoične teorije jednog od urednika u listu, uvjerenog da je Musolinijevo ubistvo lažirano u sklopu šire zavjere fašista.

Ekoov roman je odmah nakon objavljivanja postao apsolutni hit u Italiji, popevši se na vrhove "bestseler" lista - navode portali.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).