Ulogujte se

Preminula Rokvelova "Rozi"

Meri Dojl Kif, model za čuvenu sliku Normana Rokvela iz 1943. „Rozi“ koja je postala simbol miliona Amerikanki koje su tokom Drugog svetskog rata radile poslove do tada rezervisane samo za muškarce, preminula je u Konektikatu. Imala je 92 godine. Kifova je odrasla u Vermontu gde je i upoznala Rokvela i kao 19-godišnja telefonska operaterka mu pozirala za sliku koja je izašla na naslovnoj strani Saturday Evening Post-a 29. maja 1943. i kasnije postala kulturološka i feministička ikona. Iako je Kifova bila sitne građe, Rokvelova Rozi imala je snažne mišice, šake i ramena.

Na slici se vidi crvenokosa Rozi u teksas kombinezonu kako sedi sa sendvičem u levoj ruci a desna joj je položena na kutiji za ručak sa imenom „Rozi“, pneumatskim čekićem u krilu a ispod nogu joj je kopija Majn kampfa Adolfa Hitlera. Pozadina slike je američka zastava koja se vijori.

Rokvel je želeo da njegova Rozi predstavlja snagu i modelovao ju je po uzoru na Mikelanđelovog Isaiju koji se nalazi u Sikstinskoj kapeli.

Kifova, koja nikada nije koristila čekić, dobila je po pet dolara za dva poziranja Rokvelu i njegovom fotografu Džinu Pelamu čije je fotografije Rokvel koristio dok je slikao.

Slika „Rozi“, koju ne treba mešati sa plakatom umetnika iz Pitsburga na kome se vidi žena sa maramom na glavi kako pokazuje svoju mišićavu ruku ispod fraze „Možemo mi to“, sada je deo stalne kolekcije Kristal Bridžiz muzeja američke umetnosti u Bentonvilu, Arkanzas.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).