Ulogujte se

Na "Lut festu" pozorišta sa tri kontinenta

U Istočnom Sarajevu će od 11. do 15. maja biti održan Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest 2015", saopštili su organizatori.
Selektor i direktor Festivala Vitomir Mitrić rekao je da se je moto ovogodišnjeg festivala "Fenomen lutkarske igre", čime se iskazuje raznovrsnost lutkarskih tehnika i tradicionalnih teatarskih formi iz Japana, Meksika, Portugala, Estonije, Engleske, Bugarske, Srbije i BiH.

On je istakao da je ove godine vladalo veliko interesovanje za konkurs, ali da je zbog koncepta i visokih kriterijuma postavljenih na dosadašnjim festivalima, odlučio da u program bude uvršteno 12 predstava."Zasnovane na elementima teradicionalnog teatra i klasične bajke, predstave koje će biti izvedene na 16. `Lut festu`, novim lutkarskim formama i istraživanjima modernih umjetničkih izraza, donose fenomenalnu igru i vizuelnu ekspresiju", naveo je selektor ovogodišnjeg festivala.

Mitrić je rekao da, shodno nivou, obimu i umjetničkom kvalitetu festivala, značajnog za kulturnu politiku Republike Srpske i BiH, očekuje adekvatnu finansijsku podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

On je naveo da je za održavanje festivala potrebno 45.000 do 50.000 KM, ali da je resornom ministarstvu aplicirao sa 35.000 KM. "Odgovor još nismo dobili, a jedina izvjesna sredstva za sada su 3.000 KM, koliko smo dobili od Skupštine grada. Očekujemo da će nam, kao i do sada, toliko odobriti i opština Istočna Ilidža", rekao je Mitrić.

Presjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić istakao je da je riječ o manifestaciji koja doprinosi promociji grada.

"Činjenica da je riječ o 16. festivalu pokazuje ozbiljnost i značaj ovakvih manifestacija. Iako je riječ o predstavama koje su najzanimljivije djeci, ovaj festival je veoma ozbiljan projekat, zbog čega ima podršku grada Istočno Sarajevo", rekao je Lučić.

On je dodao da je, iako lokalne zajednice izdvajaju sve manje sredstava za oblast kulture, za ovakve manifestacije neophodno pronaći sredstva, jer one pomažu afirmaciju grada Istočno Sarajevo.

Izvršni producent festivala Aleksandra Mitrić Štifanić najavila je da će festival otvoriti "Refleksija animacije", u izvođenju ansambla Nacionalne akademije za pozorište i film "Kr.Sarafov", iz Sofije, Bugarska.

Publika će imati priliku da prvi put vidi predstavu iz Japana, "Priču o ptici", daleku istočnu priču, koja je van granica i vremena.

Državno lutkarsko pozorište iz Stare Zagore, Bugarska, donosi fantastičnu transformaciju "Čarobnjaka iz Oza" u modernu priču, kroz lutkarski mjuzikl, uz korišćenje različitih načina izražavanja.

Kroz igru marioneta, predstava "Cirkus insekata", Marionetskog pozorišta iz Londona, udahnjuje novi život u tradicionalne tehnike koje se koriste u viktorijanskim trik marionetama.

"Nekada davno", Državnog lutkarskog pozorišta Sliven iz Bugarske, je muzička bajka o životu sa lutkama napravljenim od autentičnih elemenata iz davnih vremena, ispričana sa osmijehom i divljenjem prema bugarskom folkloru.

Predstava "Lutke mog života", Lutkarskog pozorišta "Trule" iz Portugala, je antologija koja predstavlja putovanje dugo više od trideset godina istraživanja i razumijevanje različitih tehnika gradnje i manipulacije lutaka.

Popularnu bajku "Maša i medvjed" izvešće Lutkarsko pozorište "Tulevski" iz Estonije.

Ove godine prvi put na festivalu učestvuje pozorište iz Meksika. Pozorište "La kukaraća" će se publici predstaviti kroz "Pjesmu Šamana" i priču o bogatoj tradiciji meksičke istorije i njegovog postanka.

Ove godine će se publici sa novim lutkarskim ostvarenjima predstaviti dobro poznati ansambli iz Zrenjanina predstavom "Bajka o majušku", čuvenog Luleta Stankovića, Pozorište mladih iz Novog Sada sa lutkarskom monodramom za djecu "Kako je otkriveno letenje?" i Pozorište lutaka iz Mostara sa predstavom "Ledeno srce".

Publika će i ove godine imati priliku da vidi najnoviju predstavu Pozorišta "Puž" iz Beograda sa Brankom Milićevićem Kockicom, u glavnoj ulozi, koja će zatvoriti ovogodišnji festival.

U okviru edukativnog programa festivala biće održana Kraetivno-edukativna radionica izrade lutaka "Kreacije za Lut fest i dušu", namijenjenu djeci predškolskog i niže školskog uzrasta, vaspitačima i pedagozima. Osim toga, biće održane i promocije knjiga i publikacija iz oblasti lutkarstva, kao i predavanja o bugarskom lutkarskom pozorištu.

U duhu bugarskog lutkarskog teatra biće postavljena izložba lutaka "Magija vjetra". U pratećem programu festivala, planirano je da tri predstve budu održane na Palama.

Festival je takmičarskog karaktera. Predstave će ocjenjivati stručni žiri u sastavu Žana Demikhova iz Rusije, te LJubica Ostojić i Vojislav Vujanović iz BiH.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).