Ulogujte se

Republika Srpska - Promovisano jubilarno izdanje "Bašte sljezove boje"

NOVI GRAD - U Narodnoj biblioteci u Novom Gradu večeras je održana promocija jubilarnog izdanja "Bašte sljezove boje" Branka Ćopića i knjige Svetozara Ličine "Smijeh i tuga Branka Ćopića".

O piščevom životu i djelu govorili su književnik Ranko Pavlović, profesor Mirjana Stojisavljević i autor studije o Ćopiću i njegovom humoru predsjednik Fondacije "Branko Ćopić" Svetozar Ličina. 

Pavlović je istakao da je posebnost jubilarnog izdanja "Bašte sljezove boje" to što je Ličina napisao predgovor koji djeluje kao jedna priča. 

"Postavlja se pitanje da li mi, objavljujući tu knjigu ko zna koji put, možemo dati nešto novo. Znam na desetine izdanja ove kultne zbirke pripovjedaka, a u ovom izdanju novina je što je napisana jedna priča više. Riječ je o predgovoru Ličine koji, sa Ćopićem i njegovim djedom Radom u glavnim ulogama, djeluje kao priča", naglasio je Pavlović. 

On je rekao da je osnovna karakteristika Ćopićevog djela, naročito kratkih priča, zdravi, narodski humor koji okrepljuje, ali i sjeta koja iz njega proizilazi. "O tome Ličina govori u svojoj knjizi i stoga je dobro što su ove dvije knjige večeras promovisane zajedno", dodao je Pavlović. 

Organizatori promocije su Narodna biblioteka Novi Grad i Fondacija "Branko Ćopić" iz Banjaluke, povodom obilježavanja stotinu godina od rođenja ovog pisca. 

Ranije je najavljeno da će narednog vikenda tim povodom biti održano više manifestacija, među kojima su akademija u Banjaluci i završna manifestacija u Ćopićevom rodnom mjestu Hašani. 

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).