Ulogujte se

Počasna povelja za film "Suvenir" Milovana Pandurevića

Dokumentarni film "Suvenir" Milovana Pandurevića dobitnik je Počasne povelje Festivala dokumentarnog filma BaNeFF /Balkan New Film Festival/, koji je održan u Stokholmu 21. decembra.


U obrazloženju žirija navodi se da je riječ o "istorijskom dokumentarcu koji vrlo ozbiljno, ali i komično oslikava apsurdnost naše svakodnevnice", saopšteno je iz Kinoteke Republike Srpske.

Dokumentarni film "Suvenir" snimljen je u produkciji "Srna filma" 1998. godine, a scenario i režiju potpisuje Milovan Pandurević.

Film na vrlo specifičan način svjedoči o učešću međunarodnih snaga u građanskom ratu u BiH, što je često dovodilo i do apsurdnih situacija.

Za vrijeme Nato bombardovanja Republike Srpske jedna avio-bomba pogodila je temelje kuće porodice Elez u sarajevskom naselju Hadžići.

Kamera /Tihomir Trapara/ prati višednevni proces izvlačenja i uništenja te bombe. Oni koji su svojevremeno bombardovali srpske položaje, pojavljuju se i kao spasioci.

"Suvenir" je dobio i posebno priznanje filmskih radnika Srbije na Jugoslovenskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu 1998. godine, te Specijalnu nagradu na Međunarodnom festivalu "Zlatni vitez" u Kijevu 1998. godine.

U takmičarskoj selekciji festivala u Stokholmu bili su filmovi iz Indije, Japana, Danske, Švedske, Italije, arapskih zemalja, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH.

Ovaj festival, a time i prikazivanje filma, nastavlja se u svim većim gradovima Švedske, Norveške i Islanda.

Osim "Suvenira", dobitnik Specijalne nagrade BaNeFF-a je i dokumentarni film "Djeca" Danisa Bojića, u produkciji RTRS-a.

Kinoteka Republike Srpske pravni je nasljednik "Srna filma" te se svi dokumentarci snimljeni u produkciji prve producentske kuće u Republici Srpskoj čuvaju u Kinoteci.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).