Ulogujte se

Istočno Sarajevo: Podrška za dva projekta decentralizacije umjetnosti

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, uz pomoć Lutrije Srpske, podržalo je dva projekta "Forum teatra" iz Istočnog Sarajeva, čiji je cilj promocija decentralizacije umjetnosti u Srpskoj, rekao je Srni umjetnički direktor "Forum tetra", Vitomir Mitrić. Mitrić je istakao da decentralizacija umjetnosti kroz pozorišnu i filmsku umjetnost predstavlja dobru osnovu za razvijanje kulture na nivou regiona i Republike Srpske.

"Podižući kulturnu svijest građana, ovaj projekat će otvoriti nove mogućnosti i za druga kulturna dešavanja u opštinama u kojima se kulturni život dešava periodično", ističe Mitrić.

On je precizirao da će prvi projekat pod nazivom "Pozorištem do svakog djeteta Republike Srpske – svima treba kultura" biti realizovan održavanjem pozorišne predstave "Neko kao ja" i stvaralačke radionice za djecu i mlade sa prezentacijom u opštinama Sokolac, Han Pijesak, Kalinovik, Rogatica, Kneževo i Petrovo.

"Drugi projekat, filmski karavan 'Put filma sa radionicom Filmska škola Prvog kadra', ostvariće značajnu misiju decentralizacije filmske umjetnosti i kinematografije u Republici Srpskoj, pružajući mogućnost svakom građaninu opština Milići, Bratunac, Sokolac, Trnovo, Šamac i Rogatica da doživi umjetnost dokumentarnog filma", rekao je Mitrić.

Projekti traju osam mjeseci, a u okviru njih biće prikazani dokumentarni, kratki igrani i animirani filmovi visokog kvaliteta i domaće produkcije, a biće održana i predavanja i tematski razgovori o filmskoj umjetnosti i dokumentarizmu.

"U okviru filmske radionice polaznici će realizovati i kratki promotivni film 'Ljepote moje opštine'", dodao je Mitrić.

Projekat decentralizacije umjetnosti u Republici Srpskoj finansiralo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske pomoću sredstava Lutrije Srpske.

"Forum teatar" u Istočnom Sarajevu osnovan je i registrovan 2000. godine, sa ciljem edukacije i prezentacije pozorišnog, filmskog, video, likovnog, literarnog i muzičkog stvaralaštva.

"Forum teatar" je osnivač i organizator manifestacija: Međunarodni festival lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest", Filmski festival dokumentarnog, kratkometražnog i animiranog filma "Prvi kadar" i Dani poezije za djecu.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).