Ulogujte se

"Kočićevo pero" za proljeće dodijeljeno Aleksandru Jugoviću

Književna nagrada Kočićevo pero za proljeće 2017. godine danas je u Beogradu svečano dodijeljena Aleksandru Jugoviću za roman "Opsenari".

Jugović je na svečanosti u Vukovoj zadužbini istakao da mu nagrada mnogo znači, posebno zato što je to priznanje došlo od ljudi čiji sud neizmjerno cijeni. On je naveo da u ovom romanu opisuje posljednja dva mjeseca u svom rodnom gradu Čačku pred potop, "samu apokalipsu".

- Roman sadrži elemente fantastike, ali je duboko zaronjen u stvarnost. Moji junaci žive sivu, turobnu svakodnevnicu i čekaju svoju smrt koja im dolazi - rekao je Jugović.

Kaže da je spona sa Kočićem ta što i on govori o svom zavičaju, te što su i njegovi junaci istiniti, a ne izmišljeni likovi.

Prema njegovim riječima, u ovoj knjizi se pokazuje i to kolika je sličnost između Kočićevog i njegovog zavičaja.

Žiri koji je odlučio o dobitniku proljećnog Kočićevog pera, nagrade koju dodjeljuje Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka-Beograd, činili su književnici Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković.

Vukolić je naveo da kao što se Petar Kočić na početku prošlog vijeka borio za prava srpskog naroda u Bosanskom saboru i svojim govorima i pisanom rječju, tako i na početku ovoga vijeka, Aleksandar Jugović se kao narodni poslanik u parlamentu Srbije, bori za prava srpskog naroda.

Vukolić je dodao da je roman "Opsenari" za kratko vrijeme postao najljepše igralište za savremene čitaoce, te da je u ovom romanu Jugović opisivao ljude iz svog zavičaja, nije izmišljao junake, isto kao što je i Petar Kočić pisao o živim ljudima.

- Jugović zna da zaviri u dušu svojih junaka i da osjeti plamsaj tog slobodarskog srpskog duha - istakao je Vukolić.

Roman će, prema riječima izdavača, biti uskoro preveden i na grčki jezik.

Kočićevo pero je književna nagrada Zadužbine "Petar Kočić" Banjaluka-Beograd, koju je ustanovio Nikola Vukolić 1995. godine. Nagradu ispred zadužbine dodjeljuju Zadužbina "Petar Kočić" ili ministarstava kulture Republike Srpske i Srbije.

Nagrada se dodjeljuje četiri puta godišnje, a na kraju svake godine, jedan od četiri dobitnika Kočićevog pera dobija nagradu Kočićeva knjiga.

Dodjeljuje se književnicima koji nastavljaju "pričavinu i učevinu" srpskog književnika Petra Kočića.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).