Ulogujte se

Narodna skupština o Zakonu o notarima

Narodna skupština Republike Srpske nastavila je sjednicu raspravom o Prijedlogu zakona o Nacionalnom parku "Drina", o kojem su poslanici raspravljali sinoć.

11.25... Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je danas da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima Srpske donosi radi usaglašavanja ovog sa drugim zakonskim aktima i pravnog regulisanja mnogih pitanja na koje se nailazilo u praksi.

Obrazlažući ovaj zakonski akt na sjednici Narodne skupštine Srpske, Kasipović je istakao da se promjene odnose na pojednostavljivanje notarskog ispita, jačanje odgovornosti notara i usklađivanja ovog sa Zakonom o nasljeđivanju.

Kasipović je rekao da je ovim izmjenama i dopunama predviđeno da se starosna granica notara pomjeri na 70 godina, jer mali broj lica ima položen notarski ispit, a posljednji izbor notara vršen je prije tri godine, dok je u međuvremenu jedan broj notara napustio službu.

"U takvoj situaciji najviše trpe građani koji su ograničeni u pravu na izbor u pristupu notaru, budući da notara nema uvijek u mjestu u kojem građani traže notarske usluge", dodao je Kasipović.

On kaže da su ovim zakonskim aktom definisane i odredbe koje se odnose na početak i mjesto obavljanja službe, a bolje je definisan i nadzor nad radom notara.

10.50... Poslanik Koalicije "Domovina" Nedim Čivić smatra da bi područje Nacionalnog parka "Drina" trebalo ograničiti na društvenu imovinu, a da se izuzme privatna svojina.

Čivić je rekao da je jasno da je pravo privatne svojine neprikosnoveno i da ne može doći do konfiskacije, ali da bi usvajanje zakona o Nacionalnom parku "Drina" dovelo do redukovanja prava.

On je, tokom rasprave o prijedlogu ovog zakona, naveo da podržavaju formiranje Nacionalnog parka "Drina", ali pod uslovom da privatna svojina bude izuzeta.

"Riječ je o privatnoj svojini u selima, gdje su povratnici Bošnjaci. Znamo na kojem području žive, od čega i u kakvim uslovima, a to su nepristupačni prostori. Žive od stočarstva i biljaka", rekao je Čivić.

On je dodao da se stanovnici tog područja plaše kako će u narednom periodu koristiti ono što im je omogućeno drugim zakonima.

"Plaćaju porez na imovinu, ali im se na neki način uvodi upravitelj, nema sumnje da će imati ograničenja na svojim imanjima", istakao je Čivić.

On smatra da prioritet u zapošljavanju u Nacionalnom parku treba da imaju stanovnici tog područja.

Poslanik SNSD-a Vlado Gligorić kaže da je ovim prijedlogom definisano pravo svojine, odnosno da ostaje nepromijenjeno.

On je dodao da su napravljene odredbe koje omogućavaju stanovništvu na tom području da se nastavi baviti poslovima kojim je i do sada, te da im ovaj akt čak nudi dodatne benefite.

Gligorić je naveo da su zabranjene nekontrolisane primjene hemijskih sredstava i paljenje vatre i da su te izmjene izvršene da režim zaštite obuhvata i dio Nacionalnog parka u privatnom vlasništvu.

"Osim rekonstrukcije dozvoljena je i izgradnja stambenih i pomoćnih objekata u okviru domaćinstva, a u skladu sa dokumentima prostornog uređenja", rekao je Gligorić.

.........

Na zahtjev Vlade, juče je razmatrana Informacija o izgradnji i opremanju bolnice Istočno Sarajevo po principu "ključ u ruke", čime će biti uspostavljena moderna i funkcionalna zdravstvena ustanova.

Raspravljano je i o Prijedlogu zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju i poreskom sistemu Srpske.

Poslanici će danas razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima.

Biće razmatrani i nacrti zakona o stranim ulaganjima, o gasu, o izmjeni i dopunama Zakona o sudovima Republike Srpske, o izmjeni i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima i o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara.

Narodna skupština će razmatrati i Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za prošlu godinu, te više izvještaja i informacija.

U Parlamentu je danas dan za glasanje.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).