Ulogujte se

NSRS razmatra revizorski izvještaj Robnih rezervi

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas u Banjaluci razmatranjem izvještaja Glavne službe za reviziju javnog sektora Srpske o reviziji finansijskih izvještaja preduzeća "Robne rezerve Republike Srpske" za 2015. godinu. Samostalni poslanik u Narodnoj skupštini Simuna Žakula predložila je da se u narednom periodu, kroz javni poziv, više pažnje posveti sufinansiranju projekata koji se odnose na obrazovanje stanovništva o ulozi ambalažnog otpada.

Tokom rasprave o izvještaju o izvršenju plana rada i finansijskog plana Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske za prošlu godinu, ona je navela da se najviše sredstava godišnje u Fondu skupi na osnovu taksi od proizvođača ambalažnog otpada i njenih zagađivača.

"Najveći broj sufinansiranih projekata, gotovo 70 odsto, od Fonda je u vezi sa razvojem sistema integrisanog upravljanja ambalažnim otpadom u jedinicama lokalnih samouprava i iz oblasti zaštite voda", navela je Žakula.

Poslanik Adam Šukalo upitao je prema kojem se osnovu zapošljavaju radnici u Fondu, te konstatovao da je riječ o stranačkom zapošljavanju.

On je rekao da je pokrenuo određene aktivnosti u vezi sa sukobom interesa u Fondu, ali da se vrše određeni pritisci da te aktivnosti budu obustavljene.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da neće komentarisati izjave poslanika Šukala o stranačkom i rodbinskom zapošljavanju u Fondu.

On je dodao da Šukalo ima najmanje prava da morališe, s obzirom na to da je "na ramenima glasača DNS-a došao u Skupštinu i vrlo brzo iznevjerio glasače".

Ministar za prostorno uređenje, građevinsarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da su u upravljačkoj strukturi Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske predstavnici tri resorna ministarstva, te da su ministri odlučili da ne primaju nikakvu naknadu za to.

Golićeva je istakla da je uloga njenog ministarstva, kao i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da u okviru svojih nadležnosti vode računa da ovaj fond funkcioniše.

Poslanici će razmatrati i izvještaj o izvršenju plana rada i finansijskog plana Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efiksnost Republike Srpske za prošlu godinu.

Na dnevnom redu je i informacija o realizaciji zajedničkih projekata rješavanja stambenh pitanja izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i informacija o sprovođenju Strategije bezbjednosti saobraćaja na putevima Srpske u prošloj godini.

Narodna skupština će razmatrati i prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Srpske prema Svjetskoj banci - Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj po Projektu podrške zapošljavanja, a na dnevnom redu je i tačka izbor i imenovanja.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).