Ulogujte se

Ustavni sud BiH o tzv. danu nezavisnosti i danu državnosti RBiH

Ustavni sud BiH u Sarajevu razmatra zahtjeve poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti /takozvane/ Republike BiH, kao i za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti /takozvane/ Republike BiH.

Koalicija koja čini većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputila je 6. decembra prošle godine Ustavnom sudu BiH apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti. Kakva god bila, odluka će dodatno zakomplikovati političku scenu u BiH, a pravi politički haos, prema ocjenama iz Srpske, nastaće ako Ustavni sud ne postupi kao u slučaju odlučivanja o 9. januaru.

Predsjednik Repubike Srpske Milorad Dodik ističe da, ukoliko Ustavni sud BiH ne ospori obilježavanje 1. marta i 25. novembra, to će biti dokaz da Srbi više nemaju šta da traže u BiH. Te datume Srbi ne obilježavaju i oni ih ugrožavaju, tvrdi Dodik.

- Zna se sasvim sigurno da 1. mart nije dan koji Srbi obilježavaju, pa su prema tome i oni ugroženi. Ako se utvrdi da to jeste, onda to govori da ova zemlja nema nikakvog smisla i da nakon takve eventualne odluke koja bi potvrdila obilježavanje 1. marta, mi više nemamo šta da tražimo u BiH - kaže Dodik.

U SNSD-u očekuju da Ustavni sud ospori Zakone koji isključuju srpski narod i koji ih time stavljaju u diskriminišući položaj.

- Ovdje je jasno da je kršen Ustav BiH, da su kršena pravila i očekujem da Ustavni sud uvaži sve činjenice koje smo napisali u našoj apelaciji i nadam se da će Ustavni sud raditi po Ustavu, a ne po političkim nalozima - kaže Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS.Potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić ne očekuje, kako kaže, zavjeru ćutanja.- Ja ne očekujem da će ta odluka Suda biti provođena, niti očekujem međunarodne faktore koji će izvršiti pritisak da se ona provodi kao što su to uradili toliko puta protiv Republike Srpske. Očekujem zavjeru ćutanja na sve to - ističe Stevandić.

 

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).