Ulogujte se

Mogerini: BiH će usvojiti set zakona o akcizama

Visoki predstavnik EU, Federika Mogerini, najavila je danas u Briselu, nakon sastanka sa delegacijom BiH, da će BiH usvojiti set zakona o akcizama.

Nakon sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU, kojem je prisustvovao i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, ona je istakla da je potrebno raditi na strukturnim reformama i nepristrasnom pravosuđu. Mogerinijeva je zaključila da očekuje da će BiH potpisati sporazum o transportu. Mogerinijeva je rekla da BiH radi na pripremi odgovora na Upitnik Evropske komisije, ali da se sve svodi na reformu privrede i javne uprave.

Učesnici sastanka saglasili su se da proces mora biti nastavljen jer to građani BiH žele. Zvizdić je rekao da je znatno unaprijeđen ekonomski ambijent u BiH i da su svi pomaci naznačeni u prošlogodišnjem Izvještaju EU za BiH. Zaključio je da je prošla godina bila najuspješnija "evropska godina" BiH, dodajući da BiH staje jasno opredjeljena reformama, jačanju vladavine prava i regionalne saradnje. Prema njegovim riječima, na putu BiH ka EU postoje česte opstrukcije od onih koji nisu posvećeni EU integracijama ili su samo njima deklarativno opredijeljeni. On je podsjetio da niži organi blokiraju okončavanje odgovaranja na Upitnik EU ili usvajanje ugovora o transportnoj zajednici.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH istakao je da je nastavljena borba protiv svih vidova kriminala i terorizma, tvrdeći da u posljednjih 16 mjeseci BiH ne bilježi nijedan odlazak na strana ratišta. Zvizdić je naveo da je BiH posvećena jačanju regionalne saradnje, podsjećajujući na nedavnu sjednicu Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).