Ulogujte se

NSRS o strategiji razvoja lokalne samouprave

U Banjaluci je danas nastavljena sjednica Narodne skupštine Republike Srpske razmatranjem Prijedloga strategije razvoja lokalne samouprave u Republici srpskoj za period od 2017. do 2021. godine.

10.20 - Šef poslaničkog kluba DNS-a Spomenka Stevanović založila se za jačanje uloge mjesnih zajednica, uspostavljanje čvršćih kontakata sa dijasporom, te osnaživanje međuopštinske i prekogranične saradnje.

Poslanik SNSD-a Snježana Kelečević mišljenja je da treba obezbijediti dugoročnu finansijsku stabilnost lokalnih zajednica i unaprijediti njihov menadžment.

Poslanik SDS-a Snježana Božić smatra da strategija treba da uspostavi ravnotežu između lokalnih zajednica i viših nivoa vlasti.

Ona je navela da je pronatalitetna politika u Republici Srpskoj loša, ljudi odlaze i da se u Srpskoj po prvi put upisuje manje od 10.000 prvačića.

Poslanik koalicije "Domovina" Admir Čavka smatra da lokalne zajednice treba povezati sa ljudima iz dijaspore, kako bi oni više investirali u Republici Srpskoj.

10.00 - Prijedlog strategije razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj za period 2017-2021. godina temelji se na sedam principa - vladavini prava i djelovanje sa integritetom, demokratičnost, efikasnost, samostalnost, javnost, finansijska održivost i sistemski pristup u planiranju i upravljanju lokalnim razvojem.

Obrazlažući prijedlog strategije u parlamentu Republike Srpske, ministar uprave i lokalne samouprave Srpske Lejla Rešić pojasnila je da vladavina prava i djelovanje sa integritetom podrazumijeva da se organi jedinica lokalne samouprave pridržavaju Ustava, zakona i drugih propisa, djeluju sa integritetom i pokazuju visoke etičke vrijednosti u svim svojim odlukama.

Prema njenim riječima, demokratičnost podrazumijeva visoku participaciju građana u procesima, koji su od značaja za jedinice lokalne samouprave.

Rešićeva je rekla da efikasnost podrazumijeva sprovođenje nadležnosti dodijeljenih jedinicama lokalne samouprave, kao i obavljanje javnih usluga na najbolji način u interesu građana.

Ona je navela da samostalnost podrazumijeva slobodu donošenja odluka, koje se tiču lokalne samouprave i ostvarivanja lokalnih interesa na lokalnom nivou, uz uvažavanje nadležnosti drugih institucija i organizacija viših nivoa vlasti.

Ona je rekla da princip finansijske održivosti podrazumijeva ostvarivanje prihoda, koji bi omogućili lokalnim samoupravama da preduzimaju razvojne aktivnosti, dok sistemski pristup u planiranju i upravljanju lokalnim razvojem podrazumijeva razvoj zasnovan na utvrđenim prioritetima i izradi strateških razvojnih dokumenata, usklađenih sa strateškim dokumentima republičkog nivoa vlasti.

Prema njenim riječima, realizacija operativnih ciljeva obuhvata uvođenje višetipskog koncepta lokalne samouprave, unapređenje teritorijalne organizacije, unapređenje saradnje jedinica lokalne samouprave, fiskalne odgovornosti, dugoročne fiskalne stabilnosti, unapređenja sistema podrške nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave, stvaranje uslova za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poslanici će razmatrati i izvještaj Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora Republike Srpske za prošlu godinu, izvještaj o stanju u bankarskom sistemu Srpske za prošlu godinu i izvještaj o poslovanju i rezultatima rada sa finansijskim izvještajem Agencije za bankarstvo Republike Srpske za 2016. godinu.

Sjednicu možete pratiti na RTRS plusu.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).