Ulogujte se

Radmanović: Nesposobna vlast na nivou BiH ne treba da komanduje

Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović rekao je da je situacija na političkoj sceni sve složenija jer nesposobna vlast na nivou BiH umišlja da treba da komanduje entitetima, kantonima i građanima, iako ustavna i bilo koja suština te vlasti nije takva.


Radmanović, koji je i delegat U Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, objasnio je da taj problem neće biti riješen ni u narednih godinu i po, ili do izbora.

On je za "Glas Srpske" naveo da vlast na nivou BiH ne odgovara nikome i sve vrijeme smišlja šta će biti nakon izbora, a ne kako će uraditi nešto za građane koji su ih birali.

Radmanović je ocijenio da predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić stalno priča o krupnim koracima ka EU, a "nismo u stanju da ispunimo ni Upitnik Evropske komisije, što je u njegovoj nadležnosti".

"To je potvrda nesposobne vlasti na nivou BiH. Savjet ministara ne vrši koordinišuću ulogu već želi da komanduje cijeloj BiH, a kada vidi da to ne može, ponaša se kao dijete koje trči prema Briselu sa pričom krivi su oni drugi", rekao je Radmanović.

On je istakao da se vlasti na nivou BiH ponašaju vanvremenski, vaninstitucionalno i nekordinisano, "zbog čega imamo situaciju da se BiH nalazi tu gdje se nalazi – nigdje".

Govoreći o izostanku podrške Predstavničkog doma BiH Savjetu ministara, Radmanović je rekao da taj savjet ne radi svoj posao, osim, možda, pojedinih ministara.

"Moguće je da se na jesen Savjet ministara povuče, ali smatram da ćemo ga sa ovakvom većinom, koje ima i nema, morati trpjeti do kraja naredne godine", rekao je Radmanović.

Kada je riječ o nepotpisivanju ugovora o pristupu Transportnoj zajednici jugoistočne Evrope, Radmanović je istakao da za to nije kriva Republika Srpska, već vlast na nivou BiH, koja je dužna da koordiniše prema usvojenom mehanizmu koordinacije, to ne radi.

"Tu je isključiva odgovornost Savjeta ministara, što na vrijeme nije obavio koordinaciju. Srpska nije protiv i to su rekle njene nadležne institucije", rekao je Radmanović.

Kao učesnik nedavnog sastanka rukovodstava SNSD-a i HDZ-a BiH, koji je negativno primljen u Sarajevu, Radmanović je rekao da jednom broju međunarodnih faktora nije u interesu dogovor velikih partija, već rascjepkana politička scena na kojom oni komanduju kao što to rade visoki predstavnik i njegovi zamjenici.

On je s tim u vezi rekao da ne stoje optužbe da su SNSD-HDZ postigli dogovor protiv treće strane, već se radi o potppuno normalnom razgovoru dvije stranke koje svaka iz svog ugla utiču na stanje u BiH i hoće dogovor o nekim zajedničkim stvarima.

"To je dobar put kojem treba da se pridruže i druge partije zavisno od svojih interesa", rekao je Radmanović.

On je naveo da jedan broj srpskih poslanika i ministara u vlasti na nivou BiH treba podsjetiti da je Srpska njihova, iako nekim stavovima pokazuju da nije.

"Partije iz Srpske moraju doći do osnovnog konsenzusa o tome kako da djeluju u Sarajevu", rekao je Radmanović.

On je dodao da su spekulativne informacije o tome da će biti kandidat za predsjednika Srpske, te da u SNSD-u nije bilo stavova o tome.

Radmanović je rekao da je SNSD najjača politička stranka u BiH i izrazio nadu da će tako ostati, jer je to garancija stabilnosti i opstanka Srpske.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).