Ulogujte se

Mrkonjić Grad: Parastos za borce poginule u proteklom ratu

Povodom krsne slave opštine Mrkonjić Grad i Dana 11. mrkonjićke lake pješadijske brigade - Svetog proroka Ilije, danas je u kapeli Svetog apostola Marka služen parastos za borce poginule u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Na spomen-obilježje masovne grobnice na Gradskom pravoslavnom groblju položeno je cvijeće.

Ceremoniji su prisustvovali, između ostalih, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, ministar finansija Zoran Tegeltija, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, ministar porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović, te predsjednik Boračke organizacije Srpske Milomir Savčić.

Savanović je rekao da je 11. mrkonjićka laka pješadijska brigada formirana prije 25 godina u mjestu Podbrdo i da je dala nemjerljiv doprinos stvaranju Republike Srpske i slobode na ovim prostorima.

"Ovo je prilika da se sjetimo onih koji su bili najhrabriji među nama i koji su bili svjesni svoje žrtve i šta znači otadžbina, sloboda i vjera", istakao je Savanović.

On je podsjetio da je u proteklom ratu poginulo 173 vojnika iz ove brigade, a ukupno 283 sa područja mrkonjićke opšine.

"Mi smo u obavezi da ih se stalno sjećamo, da njihove porodice ne zaboravimo i Vlada Republike Srpske čini sve kada je u pitanju zapošljavanje porodica poginulih i rješavanje stambenih problema porodica poginulih i invalida rata", istakao je Savanović.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Milan Stevanić istakao je da se na današnji dan prisjećaju i početka stvaranja Republike Srpske i formiranja ratnih jedinica.

"Jedanaesta mrkonjićka laka pješadijska brigada učestvovala je i u odbrani Mrkonjić Grada, ali je neprijatelj bio jači i imao je podršku NATO snaga, pa je morala nerado da se povuče sa ovih područja da ne bi pretrpjela još veće gubitke", naveo je Stevanić.

On je podsjetio da je u Mrkonjić Gradu pronađena jedna od najvećih masovnih grobnica na ovim prostorima sa 181 žrtvom.

"Nažalost, još niko nije odgovarao za te zločine, pravda je selektivna. Nadamo se da će demokratija i pravda kad-tad doći", istakao je Stevanić.

Bivši borac 11. Lake pješadijske brigade Goran Boškan kaže da nije zadovoljan položajem boraca.

"Bio sam od prvog dana na ratištu, bio sam i u 11. Lakoj i prešli smo veliki put, imali smo gubitaka. Država ne vodi dovoljno brige o nama, a počeli smo se i dijeliti", rekao je Boškan.

Slavske svečanosti i lomljenje slavskog kolača predviđeno je za 20.00 časova na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).