Ulogujte se

SDS podnio krivičnu prijavu protiv direktora "Šuma"

Srpska demokratska stranka /SDS/ podnijela je Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo krivičnu prijavu protiv direktora preduzeća "Šume Republike Srpske" Rista Marića zbog, kako kažu, postojanja osnova sumnje da je nezakonitim radnjama uskratio sredstva lokalnim zajednicama u iznosu od oko 13,7 miliona KM, te što je dozvolio nezakonito imenovanje Neđa Mašića za vršioca dužnosti direktora Šumskog gazdinstva /ŠG/ "Vučevica" Čajniče.

Potpredsjednik SDS-a Dragan Ćuzulan i šef Sektora za šumarstvo u Socijalno-ekonomskom savjetu SDS-a Danko Vučetić saopštili su danas na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu da je Marić počinio krivično djelo zloupotreba ovlaštenja u privredi i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Prema navodima iz krivične prijave, Marić je "u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za preduzeće čiji je direktor, a na štetu budžeta opština Sokolac, Rogatica, Pale, Čajniče, Han Pijesak, Vlasenica, Šekovići i drugih opština izbjegao da zaključno sa 2015. godinom izmiri obaveze prema ovim lokalnim zajednicama na ime naknade za razvoj nerazvijenih dijelova Republike Srpske u iznosu od 9.696.272 KM".

U krivičnoj prijavi koju je podnio SDS navodi se da je Marić lažnim prikazivanjem činjenica u poslovnim knjigama, godišnjim bilansima stanja i uspjeha preduzeća u neraspoređenoj dobiti prikrio obaveze prema nerazvijenim opštinama u iznosu od 4.146.891 KM, neistinito prikazujući navedeni iznos kao dobit preduzeća, a ne kao navedenu obavezu.

SDS tvrdi da je Marić "iskorištavanjem službenog položaja, svjestan svog nezakonitog djelovanja u namjeri da Mašiću pribavi korist u vidu imenovanja na mjesto direktora ŠG 'Vučevica' u julu donio Odluku o njegovom imenovanju", čime je prekršen Statut Javnog preduzeća "Šume Republike Srpske", jer navedeno lice ne ispunjava propisane uslove.

Ćuzulan smatra da je izborom Mašića vladajuća politička struktura izvršila politički pritisak, uz zloupotrebu policije i suprotno volji radnika, kršeći i Statut preduzeća i pozitivne zakone i interna normativna akta.

"SNSD će morati da se nauči da ova država ne može da bude partijska, nego mora biti uspostavljena vladavina prava i zakona. Mi znamo da pravosuđe ne reaguje na primjeren način na ovakve prijave, ali u suštini mi ćemo i dalje podnositi prijave i insistirati na poštivanju pravnih procedura i zakona bez obzira kakva bila sudbina tih prijava", rekao je Ćuzulan i najavio dopunu ove krivične prijave.

Vučetić tvrdi da se se finansijsko stanje u "Šumama Republike Srpske" iz dana u dan pogoršava, ističući da se umjesto osnovnom djelatnošću pojedina šumska gazdinstva bave "izbornim inžinjeringom" u pojedinim opštinama.

Prema njegovim riječima, u ovom preduzeću na sceni je trend finansijskog urušavanja, tako da gubitak za prvih šest mjeseci ove godine iznosi oko 895.000 KM.

Vučetić je kritikovao i neplansko, partijsko zapošljavanje u "Šumama Republike Srpske".

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).