Ulogujte se

Vučić stigao u dvodnevnu posjeti BiH

Nakon šest godina i posjete Borisa Tadića Sarajevu, predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić stigao je danas u dvodnevnu, zvaničnu posjetu BiH.

Vučića su na aerodromu dočekali ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

Vučić se sa aerodroma uputio ka Predsjedništvu BiH, gdje je dočekan uz najviše vojne počasti. Nakon sastanka sa članovima Predsjedništva, posjetiće Istočno Sarajevo.

U delegaciji Srbije nalaze se i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Vučić je uoči dolaska poručio da Srbiju i BiH razdvajaju pitanja iz prošlosti, a spaja budućnost. On je istakao da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i da prema njoj nema nikakvih pretenzija, ali da to isto očekuje od BiH i svih drugih zemalja.

On je ponovio da Srbija i BiH moraju imati najbliže odnose, uključujući i ekonomske i istakao da je zato predlagao stvaranje ekonomske zone, jer misli da se više stvari može zajednički uraditi i po pitanju carina, taksi, poreza, da bi de fakto bilo konstituisano jedinstveno tržište i ambijent za privlačenje stranih investitora.

Očekuje se da će Vučić sa zvaničnicima BiH razgovorati o korekciji granice na Drini i kod Rudog. Dio posjete predsjednika Srbije rezervisan je i za susret sa predstavnicima Grada i opština Istočnog Sarajeva.

Vučić će danas posjetiti lokaciju na kojoj se gradi Јavno-zdravstvena ustanova "Bolnica Istočno Sarajevo", dok će u Sarajevu posjetiti Hram rođenja Presvete Bogorodice-Sabornu crkvu, gdje će se sastati sa mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).