Ulogujte se

Nedovoljno se poštuje prednost pri zapošljavanju djece poginulih boraca

Odbor djece/potomaka poginulih i nestalih boraca uputiće Narodnoj skupštini Republike Srpske zahtjev da se izmijeni postojeći zakon o zapošljavanju i uvedu sankcije i mjere poslodavcima koji ne poštuju prednost za djecu poginulih boraca prilikom zapošljavanja.

Ovaj odbor, koji djeluje pri Republičkoj organizaciji porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, na današnjoj sjednici u Istočnom Sarajevu konstatovao je da se prilikom zapošljavanja djece poginulih boraca nedovoljno poštuje prednost koju imaju po zakonu o zapošljavanju.

"Član 73. zakona o zapošljavanju predviđa da pod istim uslovima djeca poginulih boraca imaju prednost. Zakonom nisu predviđene mjere, odnosno sankcije u slučaju njegovog nepoštivanja", rekao je predsjednik Odbora Goran Timotija.

On je u izjavi novinarima nakon sjednice rekao da za djecu poginulih boraca koja nisu bila uključena u proces stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca treba obezbijediti krov nad glavom, odnosno da se pokrene inicijativa u opštinama Republike Srpske da bi se utvrdio tačan broj takvih slučajeva.

Zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić naglasio je da je Odbor danas razmotrio informaciju o provođenju akcionog plana zapošljavanja djece poginulih boraca, koji nakon završetka školovanja gube sva prava, a ostaje im samo status.

"Imamo mnogo djece koja su ostala bez oba roditelja, a nisu zaposlena. To su socijalni slučajevi, zbog čega smo se u posljednje četiri godine uključili aktivno u rješavanje problematike zapošljavanja djece poginulih boraca", rekao je Lazić.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je od 3.600 nezaposlene djece poginulih boraca svih uzrasta i zanimanja evidentiranih 2013. godine, do kraja avgusta ove godine na evidenciji nezaposlenih ostalo njih 1.034.

"Krenuli smo kroz tri vidi zapošljavanja – samozapošljavanjem, zapošljavanje kod poslodavaca i u posljednje dvije godine imamo pripravnički staž sa visokom stručnom spremom, da bi djeci omogućili godinu dana radnog iskustva i polaganje stručnog ispita kako bi mogli ravnopravno učestvovati na konkursima i iskoristiti prava iz člana 73. zakona o zapošljavanju", dodao je Lazić.

Lazić je rekao da se projekt zapošljavanje djece poginulih boraca realizuje sa 55 odsto, s obzirom da je putem samozapošljavanja do posla došlo njih 941, kod različitih poslodavaca je 2016. godine do posla došlo njih 260, a u ovoj godini njih 250.

"Dakle, zaposlili smo oko 2.500 djece u posljednje tri godine. Iako smo imali ove rezultate, nećemo biti zadovoljni dok sva djeca poginulih boraca ne budu zaposlena", poručio je Lazić.

On se nada da će kroz Strategiju zapošljavanja do 2020. godine, koju je usvojila Vlada Republike Srpske, biti omogućeno da do posla u naredne tri godine dođu sva djeca poginulih boraca.

Odbor djece-potomaka poginulih i nestalih boraca Republike Srpske danas je na sjednici u Istočnom Sarajevu razriješio dužnosti članove koji su u prešli pod okrilje novoformirane Organizacije djece poginulih boraca "Nasljeđe".

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).