Ulogujte se

Kanton Sarajevo ukida Bosansko/hrvatsko/srpski jezik?

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade u Sarajevu donijelo je instrukciju da kovanica BHS jezik više ne može da bude upotrebi.

Kako piše taj portal, uprave škola u Sarajevu u narednom periodu moraju da obezbijede izvođenje nastave na jednom od tri zvanična jezika konstitutivnih naroda BiH, shodno slobodnom opredjeljenju roditelja/staratelja na osnovu ankete.

Ta odluka mogla bi dovesti do neviđenih problema u praksi, “za koje ni sam ministar ne zna kako će se odvijati“, piše portal.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović rekao je da je odluka donesena kako bi se obrazovanje uskladilo sa Ustavom KS, a nakon inicijative roditelja jednog osnovnoškolca, Bošnjaka.

Praktično, to bi značilo da se za djecu, čiji su se roditelji izjasnili za hrvatski ili srpski jezik, morala držati posebna nastava, a samim tim i da se zaposli novi nastavni kadar, što bi praktično opet napravilo dvije ili tri škole pod istim krovom.

"Vidjećemo dokle će ovo otići, ne mogu ni ja pretpostaviti. Kad vam neko ukaže na takve nedostatke, mi to moramo korigovati. Ustav se mora poštovati. Ne smijemo ni da pomislimo na to koliko će to budžetskih sredstava iziskivati, koliko novozaposlenih i u koju krajnost može otići", rekao je Kazazović.

Na pitanje da li navedena odluka podrazumijeva da će kompletna nastava morati da se množi sa tri, m Kazazović odgovara da se može i to desiti, a da za to postoji vjerovatnoća.

"Od 2003. godine, kada je uvedeno devetogodišnje obrazovanje, uvedeno je da se roditelji moraju izjasniti za jedan od tri jezika. To je nama napravilo problem. Do sada je u školama bilo sve objedinjeno i niko nije pravio probleme. Tek sad su prvi put tražili da se to uskladi. Prema Ustavu se moraju izjasniti o jednom od tri zvanična jezika", zaključio je Kazazović.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i vaspitanja Kantona Sarajevo Saudin Sivro rekao je da se do sada u školama u KS koristio nezgrapni naziv Bosanski/hrvatski/srpski jezik i književnosti, što apsolutno ne postoji.

"Ne znam šta je bio cilj takve vještačke tvorevine, ali ona je potpuno neustavna. Ustav prepoznaje jedan od tri službena jezika, ili bosanski, ili hrvatski ili srpski", kazao je Sivro.

Dodao je da navedena odluka praktično znači da će Kanton Sarajevo, napokon, iz perioda glume preći u realnu stvarnost.

Istakao je da u drugim kantonima postoji situacija da škole imaju dva nastavna plana i programa, dvije škole pod istim krovom i totalnu segregaciju određenih učenika, što je međunarodna zajednica davno trebalo da spriječi.

Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu studenti na Odsjeku za bosanski, hrvatski i srpski jezik izučavaju sva tri jezika, a nepoznato je da li će nova odluka Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS morati urediti i tu oblast, odnosno da li će se i nastavnici morati izjašnjavati koji će predmet da predaju.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).