Ulogujte se

Darko Mladić: Strah da ne dođe do revizije prvostepene presude

Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, izrazio je bojazan da postoji politički interes da ne dođe do revizije prvostepene haške presude njegovom ocu, ali da se nada da će nove međunarodne okolnosti dovesti do objektivnijeg pristupa novog tijela - Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

- Bojim se da postoji politički interes da ne dođe do revizije ove presude i da ju je neko i napisao ovakvu, sa namjerom za političku upotrebu.Ona pravno u ovom trenutku nema dejstvo, jer nije pravosnažna, ali mislim da je bila očigledna politička pozadina svega. Postojao je i napor da pročitaju taj rezime, čak i ako im Ratko tu umre, rekao je Darko Mladić za "Sputnjik".

On je naveo da je Haški tribunal diskriminisao žrtave, s obzirom na to da su ljudi koji su ubijali i odsjecali glave Srbima oslobođeni, dok njihovi komandanti nisu ni optuživani, a kamoli osuđeni.

- Pomirenja na taj način neće biti, poručio je Darko Mladić i dodao da mu se čini da određeni krugovi koji donose ovakve presude imaju interes da kreiraju i dalje zapaljivu situaciju na Balkanu, jer još nemaju potreban nivo kontrole.

On ističe da Balkan može da bude bitan ne samo sam po sebi, nego i kao mogući "nož pod grlo" Evropi.

Darko Mladić je izrazio nadu da će nova snaga Rusije, njena uloga u svemu ovome i jasni stavovi ruskog Ministarstva inostranih poslova, doprinijeti boljoj kontroli rada Mehanizma za međunarodne krivične sudove koji sada nastavlja rad.

"Ova slika koju ste ovde mogli da vidite čini mi se da je slika jednog prošlog vremena u kome je još mogla da se vidi ta dominacija sa Zapada u realnosti. Nadam se da će Kina, Rusija i slične zemlje koje su već videle šta se nama desilo i dobro razumele ovu lekciju, preduzeti mere da se uravnoteži situacija u svetu da bi ovaj katastrofalni niz konflikata nekako prestao i da se donese mir svetu, jer ovo dalje proizvođenje novih kriza i ratova neće dobro doneti svetu", rekao je Darko Mladić.

On ističe da ostaje da se vidi na koji način će funkcionisati novi mehanizam za međunarodnu pravdu.

"Haški tribunal formiran u periodu dominacija jedne supersile, koja je kontrolisala sve i postavljala onako kako je ona smatrala da treba da se menja međunarodno pravo. Nadam sa da će nove međunarodne okolnosti koje se menjaju velikom brzinom dovesti do jednog objektivnijeg pristupa ovog novog tela sa kojim tek treba da se suočimo", rekao je Darko Mladić.

Opisujući susret sa ocem neposredno po izricanju presude, Darko Mladić kaže da je general Mladić bio ljut, ali da je ovo i očekivao.

On kaže da je glavni fokus sada na tome da se generalu Mladiću sačuva zdravlje i zaštiti život.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).