Ulogujte se

Belenzada: Povećati plate u realnom sektoru

Konfederacija sindikata Republike Srpske traži od Vlade Srpske da se efikasnije i brže krene u realizaciju stvaranja povoljnog privrednog ambijenta s ciljem većeg zapošljavanja i povećanje plata u realnom sektoru, rekao je predsjednik Konfederacije Obrad Belenzada.

Belenzada je naveo da bi Vlada Republike Srpske u subotu, 25. novembra, trebalo da razmatra primjedbe i sugestije sa konsultacija u vezi sa izradom Budžeta Republike Srpske za 2018. godinu, te Programa ekonomskih reformi Republike za period od sljedeće do 2020. godine i da odluči šta će od toga uvrstiti u ove dokumente.

Nakon konsultacija predstavnika Konfederacije sindikata sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović u vezi sa izradom Budžeta Republike Srpske za 2018. godinu, te Programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period od sljedeće do 2020. godine, Belenzada je ocijenio da se sporo radi na stvaranju povoljnijeg privrednog ambijenta.

"Smatramo da Republika mora da stvori privredni ambijent u kojem će radnik moći da živi od svoje plate i da hrani svoju porodicu", izjavio je Belenzada novinarima u Banjaluci.

On je ocijenio da je realizacija ekonomskih reformi spora, te dodao da Konfederacija insistira da se uđe u njenu bržu i slobodniju realizaciju, pokretanje privrede, smanjenja poreza i povećanja plata.

"Tražimo i da republički fondovi finansiraju trudnička bolovanja u bruto iznosu. Tražimo i da se riješi pitanje kriminala kada je riječ o koncesijama i javnim nabavkama", dodao je Belenzada.

Prednacrtom budžeta za narednu godinu njegova predviđena visina je 3,335 milijardi KM, a dok se prednacrtom programa ekonomskih reformi nominalno procjenjuje rast domaćeg bruto proizvoda u periodu 2018-2020. godine od 4,8 odsto u narednoj do 5,1 odsto u krajnjoj definisanoj godini.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).