Ulogujte se

PD PSBiH o Crnatkovim putovanjima, Bosićevoj deklaraciji, Izbornom zakonu...

U Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Modifikovani set zakona o akcizama, koji je nedavno utvrdio Savjet ministara, neće se naći na današnjem zasjedanju, potvrđeno je juče nakon sjednice Kolegijuma.

I dalje se, ipak, kalkuliše da li će se ovaj put naći dovoljno ruku za izglasavanje zakona, s obzirom na to da je SBB promijenio mišljenje i odlučio da podrži novo zakonsko rješenje.

- Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Igor Crnadak je u toku dosadašnjeg mandata na toj funkciji imao oko 140 putovanja širom svijeta, od čega je samo 19 službenih i 13 zvaničnih posjeta - četiri zemljama EU, a devet izvan Unije, rekao je danas poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut.
Arnaut je u nastavku sjednice Predstavničkog doma u okviru rasprave o informaciji o vrsti, broju, intenzitetu i troškovima Crnatkovih posjeta drugim zemljama i njihovoj svrsi za interese BiH i njene građane, naveo da je Crnadak za 10 mjeseci ove godine bio na 44 putovanja, u prošloj godini na 60 pojedinačnih putovanja, a u devet mjeseci 2015. godine na 37 putovanja.

On je predložio zaključke kojim Predstavnički dom traži da Crnadak u 30 dana dostavi detaljan izvještaj sa brojem putovanja i troškovima, te da Kolegijum Doma obezbijedi prisustvo članova Predsjedništva BiH i ministra inostranih poslova tematskoj sjednici na kojoj bi bilo riječi o daljim planovima Ministarstva.

Poslanik SNSD-a Milica Marković smatra da je puno sredstava utrošeno na Crnatkova putovanja, a da su rezultati beznačajni ili gotovo nikakvi.

Ona je iznijela podatak da je samo avionska karta do Njujorka koštala 32.000 KM.

Markovićeva smatra da je Crnadak malo radio na planu evropskog puta i evropskih integracija BiH.

Prema njenim riječima, Crnadak je imao za 50 odsto više putovanja od ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, i skoro kao državni sekretar SAD.

Ona je podsjetila da su mnogi, kada je Crnadak imenovan za ministra inostranih poslova, bili skeptični da ima kapacitet za tu funkciju.

Njena stranačka koleginica Dušanka Majkić tvrdi da Crnadak nema nikakve odgovornosti prema građanima.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević je u okviru rasprave o ovoj tački dnevnog reda branila Crnatkov rad, te iskoristila priliku da postavi pitanje Vladi Republike Srpske o svrsi korišćenja vladinog aviona, nabrojavši brojne destinacije u inostranstvu u koje je letio.

Poslanik NDP-a Momčilo Novaković problematizovao je pitanje ozbiljnosti na koji način se ova tačka našla na dnevnom redu.

Na dnevnom redu sjednice je i Deklaracija o kriterijumima za definisanje trase brzog puta Beograd-Sarajevo, koju je predložio zamjenik predsjedavajućeg Doma Mladen Bosić iz SDS-a.

Predstavnički dom trebalo bi dati saglasnost za ratifikaciju amandmana na ugovor o finansiranju između BiH, Republike Srpske, Evropske investicione banke i preduzeća "Auto-putevi Republike Srpske", zaključen 12. decembra 2013. godine u Sarajevu za projekat auto-puta Banjaluka - Doboj, te za još nekoliko sporazuma i ugovora.

Po okončanju 53. sjednice planirano je održavanje 54. sjednice, na čijem dnevnom redu se nalazi zahtjev Doma naroda za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku.

Dom naroda je na 31. sjednici, održanoj 19. jula, po hitnom postupku usvojio ovaj prijedlog zakona čiji su predlagači Bariša Čolak, Zdenka Džambas, Ljilja Zovko, Martin Raguž i Mario Karamatić.

Predstavnički dom trebalo bi da razmatra i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Savjet ministara, a riječ je o skraćenom postupku, u prvom čitanju.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, u prvom čitanju, čiji je predlagač Savjet ministara.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Nezavisnog bloka Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović.

Na prijedlog šefa Kluba poslanika SDS-a Aleksandre Pandurević, poslanici bi trebalo da raspravljaju i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vazduhoplovstvu BiH, u prvom čitanju.

Na dnevnom redu su i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, čiji su predlagači Sokolović, Šepić i Ahmetović i izvještaj o realizaciji Revidirane strategije BiH za sprovođenje Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma za prošlu godinu.

Pred poslanicima bi se trebalo da nađe i informacija Regulatorne agencije za komunikacije BiH o rezultatima usklađivanja cijena i usluga i tehničkom kvalitetu usluga mobilne telefonije u BiH s cijenama u regionu i Evropi.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).