Ulogujte se

Prliću potvrđeno 25 godina, postojao udruženi zločinački poduhvat

Haški tribunal potvrdio je danas prvostepenu presudu Јadranku Prliću, bivšem predsjedniku Vlade Herceg-Bosne.

Haški sud odio je Prlićevu žalbu u potpunosti i potvrdio prvostepenu presudu od 25 godina zatvora.

Bivšem generalu Slobodanu Praljaku potvrđena je 20-godišnja zatvorska kazna, nakon čega je došlo do incidenta u sudnici. Praljak je navodno popio otrov. 

Bivšem ministru odbrane Bruni Stojiću takođe je potvrđena prvostepena presuda, odnosno 20 godina zatvora.

Žalbeno vijeće Haškog suda potvrdilo je presude o udruženom zločinačkom poduhvatu šestorice funkcionera Herceg-Bosne i državnog vrha Hrvatske sa Franjom Tuđmanom na čelu tokom rata u BiH i da je sukob Hrvata i muslimana bio - međudržavni, implicirajući učešće Hrvatske.

Vijeće je proglasilo Stari most u Mostaru za legalni vojni cilj. Јadranko Prlić, bivši predsjednik Vlade Herceg-Bosne bio je dio udruženog zločinačkog poduhvata, smatra Vijeće i presuđuje da je on imao ovlaštenja da bi bio ključen u taj poduhvat, kao i drugi osuđeni članovi.

Osuđenici Ćorić i Pušić djelimično su oslobođeni odgovornosti za sve kvalifikacije udruženog zločinačkog poduhvata, ali to ne utiče na njihovo učešće u tom činu.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala prihvatilo je sugestiju čelnika Herceg-Bosne i odlučilo, većinom glasova, da je Stari most u Mostaru - bio vojni cilj.

HVO nije imao namjeru da vrši teror u tom slučaju, niti je taj čin predstavljao progon muslimana, pa oslobađa optužene te presude.

Vijeće je ukazalo da neki napadi HVO-a nisu bili neselektivni i prihvatilo stavove čelnika Herceg-Bosne. Zato su odbačeni dijelovi optužbe za ubijanje u selu Duša i okolna četiri sela, te u slučaju rušenja sedam džamija u istočnom, muslimanskom dijelu Mostara.

Žalbeno vijeće je, većinom glasova, uglavnom, odbilo proceduralne prigovore čelnika Herceg-Bosne, koji su se ticali toka suđenja u prvostepenom postupku, kao i prigovore o odnosu HVO-a prema muslimanskim civilima.

Sudija Pokar imao je izdvojeno mišljenje o obimu Udruženog zločinačkog poduhvata.

U najvećem broju slučajeva potvrđene su presude da je "šestorka" radila na etničkom čišćenju na teritoriji Herceg-Bosne i njenom pripajanju Hrvatskoj ili stvaranju nove hrvatske republike na tom prostoru.

Najveća dilema pred izricenje pravosnažne presude bilo je pitanje da li će biti potvrđena kvalifikacija - Udruženi zločinački poduhvat, u kojem je prema prvostepenoj presudi učestvovao tadašnji državni vrh Hrvatske, predvođen Franjom Tuđmanom.

Presuda Prliću i ostalima ujedno je i posljednja koju je, prije zatvaranja krajem godine, izrekao Haški tribunal.

Prvostepenom presudom iz 2013. godine nekadašnji premijer Herceg-Bosne Јadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, bivši ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina, komandanti Glavnog štaba HVO generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su na po 20 godina zatvora, komandant vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, dok je načelnik kancelarije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić osuđen na 10 godina zatvora.

Oni su osuđeni za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja rata i teške povrede Ženevske konvencije, a u vezi sa događajima u periodu 1992-1994. godine u osam opština i pet zarobljeničkih kampova na teritoriji BiH.

Na prvostepenu presudu, koja je donesena 29. maja 2013. godine, obje strane su uložile žalbe.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).