Ulogujte se

Postignut dogovor o programu ekonomskih reformi i doprinosima

Na sjednici Ekonomsko socijalnog savjeta koja je održana u Banjaluci socijalni partneri postigli su dogovor i podržali program ekonomskih reformi Srpske od 2018. do 2020. godine i Prijedlog zakona o doprinosima.

Budžet za sljedeću godinu, za razliku od Vlade i Unije udruženja poslodavaca, nije podržao Savez sindikata Srpske.

Predsjednica ovog sinikata Ranka Mišić, izjavila je da sindikat nije podržao budžet za 2018. godinu, jer još uvijek nisu usvojeni svi zahtjevi sindikati, dodavši da su i po tom pitanju, ipak, napravljeni određeni pomaci.

Mišić je rekla da je zahtjevima sindikata u vezi sa programom socijalnog zbrinjavanja radnika djelimično udovoljeno, što je dobar pomak.

- Međutim, kada je riječ o korisnicima budžeta, dva sindikata su dostavila stav da ne podržavaju budžet, dok dva nemaju stav o tom pitanju, a to su sindikati MUP-a i Uprave - navela je Mišićeva. Ona je rekla da je Ekonomsko-socijalni savjet prihvatio da se povećaju naknada i dužina primanja naknade za vrijeme nezaposlenosti, što bi trebalo da se definiše kroz reforme određenih ustanova i putem novih zakonskih rješenja.

Ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija rekao je da je trogodišnji Program ekonomskih reformi dobar, te da su u vezi s tim usaglašena ključna pitanja sa socijalnim partnerima.

- Razgovaramo da potpišemo dokumente kojima ćemo jasno definisati kako se to sprovodi i ko su nosioci aktivnosti. Mislim da ćemo to u narednih sedam dana definisati sa socijalnim partnerima - rekao je Tegeltija, istakavši da je budžet za narednu godinu takođe veoma dobar, te da su u njega ugrađene sve politike koje su usaglašene sa socijalnim partnerima.

Tegeltija je naglasio da mu je žao što sindikati javnog sektora nisu podržali budžet.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Dragutin Škrebić naveo je da je Vlada potpuno prihvatila da se porezi i doprinosi na plate dovedu na nivo iz 2008. godine.

- Kada je riječ o trudničkim bolovanjima, dogovorili smo da se od naredne godine na zaposlene radnice doprinosi i porezi umanje za 20 odsto, 2019. za još 40 odsto, a 2020. da svi porezi i doprinosi za trudnice budu obaveza Fonda za dječiju zaštitu Srpske - rekao je Škrebić.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).