Ulogujte se

Banjaluka: Evakuacija studenata iz prvog i drugog pavinjona, obustavljena nastava

Olujno nevrijeme koje je pogodilo Banjaluku prouzrokovalo je veliku materijalnu štetu na tri paviljona Studentskog centra "Nikola Tesla".

Na sastanku ministra prosvjete i kulture Republike Srpske, direktora Studentskog doma, Studentskog parlamenta i Unije studenta, odlučeno je da se evakuišu studenti iz prvog i drugog paviljona.

Vjetar koji je duvao odnio je krovove na pomenutim građevinama, pa je kiša koja je prethodnu noć padala, onemogućila normalno funkcionisanje i boravak studenata u svojim sobama.

Trenutno prvi, drugi i treći paviljon nemaju struje, a situacija je posebno kritična u prvom i drugom paviljonu gdje je voda došla do prizemlja.

Danas je održana i vanredna sjednica proširenog Kolegijuma te je donesena odluka o obustavljanju nastave  na svim faklutetima na sedam dana. Kolegijum je odlučio da svi studenti koji su smješteni u prvom, drugom ili trećem paviljonu budu hitno evakuisani i da će im biti obezbijeđen prevoz kući dok se na saniraju domovi.

Studentski parlament UNIBL je formirao krizni štab za pomoć ugroženima, te pozivao sve studente koji nisu ugroženi da se jave putem Fejsbuka u inboks stranice ili dođu do prvog i drugog paviljona i pomognu kolegama.

Problemi u Ulici Carice Milice

Kiša koja obilno pada, jutros je izazvala probleme i stanovnicima iz banjalučke Ulice Carice Milice, u naselju Obilićevo, gdje je voda ušla u stambenu zgradu.

Banjalučki vatrogasci intervenisali su u tri stambene zgrade u Obilićevu, koje su ostale bez krova u olunom nevremenu u noći 11. na 12. decembar, u nastojanju da se spriječili prodiranje vode usljed današnjih padavina.

Zamjenik komandira Vatrogasne jedinice, Aleksandar Majstorović rekao je da su vatrogasnci jutros ponovo izašli na teren u stambenim zgradama u ulicama Cara Lazara, Carice Milice i Simeuna đaka, koje su sinoć privremeno pokrivena zaštitnim folijama kako bi se spriječilo prodiranje vode u stanove, prenose Nezavisne.

- Kako smo se uvjerili na licu mjesta, u zgradi u Uilici Carice Milice došlo je do neznatnog izlijavanja vode u stubište bez značajnije štete, te djelomične pojave manje vlage na stropu jednog od stanova na posljednjem spratu, što je posljedica napuknuća dimnjaka. U svakom slučaju, radi se o neznatnim oštećenjima koje nisu zahtjevale našu intervenciju, a sami stanari, kako smo mogli čuti, zadovoljni su time što je folija, koju smo im juče dostavili, izdržala ovaj, prvi nalet kiše. Kad je riječ o zgradi u Ulici cara Lazara, koje je ostala bez krovne konstrukcije, folija dobro drži i nema oštećenja, a ista situacija je i Ulici Simeuna đaka, gdje je zasada sve u redu - rekao je Majstorović.

Meteorolozi su za danas najavili kišu, a prestanak padavina se očekuje u večernjim satima.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).