Ulogujte se

Bratunac- Sjećanje na 109 ubijenih Srba iz Bjelovca i susjednih sela

U crkvi Svetog proroka Ilije , u Bjelovcu kod Bratunca, danas je služen parastos za 109 ubijenih Srba iz tog i susjednih sela Sikirić i Loznička Rijeka, od kojih su njih 68 muslimanske snage masakrirale 14. decembra 1992. godine.

Prije parastosa uručene su monografije pod naslovom "Ne zaboravi voljena zemljo" za osam srpskih porodica iz Bratunca i četiri iz Srebrenice koje su u posljednjem ratu izgubile tri i više članova.

Muslimanske vojne snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, upale su u zoru 14. decembra 1992. godine u ova sela na obali Drine i počinile masakr nad srpskim stanovništvom koje je zatečeno na spavanju.

Zlikovci su u kućama masakrirali i ubijali žene, djecu i starce i spalili sve što su stigli. Više od polovine ubijenih bili su civili koji su spavali u svojim kućama.

Nakon počinjenog masakra nad srpskim stanovništvom, muslimanske snage su opljačkale srpsku imovinu i zapalile ova tri sela, a grupu zarobljenih žena i djece odveli u logor u Srebrenicu gdje su zlostavljani i mučeni.

Ova sela još nisu u cijelosti obnovljena i mnogi preživjeli mještani još ne mogu da se vrate, jer im ni nakon više od dvije decenije kuće nisu obnovljene.

Za ovaj, kao ni za sve ostale zločine počinjene nad Srbima u Podrinju, niko nije odgovarao, a iako su pravosudnim organima BiH podneseni brojni dokazi i svjedočenja o počinjenim zločinima još ništa nije preduzeto.

Porodice poginulih su ogorčene na rad pravosudnih organa koji su im prije dvije godine obećali da će ti procesi biti pokrenuti.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).