Ulogujte se

Veće simpatije Beča za predsjednika Srpske Milorada Dodika

Nova austrijska Vlada najavljuje bolju zaštitu granica i oštriju kontrolu nelegalnih migracija, a, kada je riječ o Balkanu, moguće su veće simpatije zvaničnog Beča prema predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, navodi "Dojče vele".

Novi austrijski ministar spoljnih poslova Karin Knajsl stručnjak je za Bliski istok i govori arapski jezik, ali je poznata po protivljenju dolasku migranata.

Zato politički analitičari očekuju da će Knajsl podržati zaštitu granica i suzbijanje nelegalnih migracija.

Јedan od lidera vladajuće koalicije Hajnc-Kristijan Štrahe otvoreno podržava politiku predsjednika Srpske Milorada Dodika i kritikuje odnos Zapada prema Kosovu i Metohiji.

Tu je i pitanje Rusije, za koju postoje velike simpatije u Slobodarskoj stranci, jednoj od koalicionih partnera u Vladi Austrije.

Politikolog sa Univerziteta u Beču Vedran Džihić ne vjeruje da će Austrija zadirati u teritorijalni integritet zemalja Balkana, odnosno BiH, ali vjeruje da će "količina razumijevanja i simpatije za Dodika biti veće".

On očekuje da će Austrijanci, u saradnji sa zemljama zapadnog Balkana, ojačati granice, policijske i druge bezbjednosne službe u regionu kako bi bile u stanju da zaštite Austriju i Evropu od migracija.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).