Ulogujte se

Kusturić: Za neovjerene knjižice odgovorni nesavjesni poslodavci

Vršilac dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske Dejan Kusturić rekao je da Fond nije kriv što neko ne može da ovjeri zdravstvenu knjižicu, nego nesavjesni poslodavac koji krši zakon i tako urušava cijeli zdravstveni sistem.

Kusturić je pojasnio da je Fond kupac zdravstvenih usluga, a da je na menadžmentu ustanova da isplaćuju plate i plaćaju doprinose i organizuju rad u zdravstvenoj ustanovi.

"Za potpunu stabilizaciju zdravstvenog sistema neophodno je da bude uvedena diferencirana stopa PDV-a, prije svega na lijekove, te da budu uvedeni dodatni izvori finansiranja od akciza na duvan i alkohol, kao i od premije za auto-odgvornost", rekao je Kusturić za "Glas Srpske".

Prema njegovim riječima, analiza broja zaposlenih u bolnicama pokazala je da postoji potreba da budu korigovani standardi i normativi za sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite jer se ispostavilo da dobijeni rezultati nisu realni.

"Zaposleni radnik nije višak, nego su to oni koji ne rade. Zbog toga bi trebalo pronaći način da se oni koji rade više nagrade i time odvoje od neradnika", rekao je Kusturić.

Govoreći o domovima zdravlja u kojima su radnici ove godine nekoliko puta štrajkovali, poput Han Pijeska i Vlasenice, Kusturić je rekao da pojedini domovi zdravlja imaju problema u poslovanju jer se u njima godinama gomilao broj radnika, te je došlo do preopterećenosti za izdvajanje plata i drugih primanja, pa obaveze ne mogu da se izmire ni prema radnicima niti prema dobavljačima.

On je ocijenio da zdravstvene ustanove u Srpskoj konstantno unapređuju kvalitet i dostupnost usluga.

"Samo u ovoj godini u naš zdravstveni sistem uvedeno je oko 30 novih usluga, a u posljednje tri godine više od 130, među kojima su usluge koje su naše bolnice uvele prve u BiH, pa i u regionu", istakao je Kusturić.

On je naveo da je Fond za 11 mjeseci ostvario planirane prihode, te da je boljoj naplati doprinijelo unapređenje saradnje sa kontrolnim organima.

Govoreći o najavama Vlade Srpske da će biti uvedene promjene u zdravstvenom osiguranju nezaposlenih, Kusturić je rekao da problem predstavljaju lica koja koriste Zavod za zapošljavanje samo zbog osiguranja, a pri tome rade na crno i veoma često čak u inostranstvu.

"Ova lica ostvaruju solidna primanja i ne bi trebalo da budu na teretu društva. Osim toga, brojni vlasnici privatnih preduzeća prijavljeni su na Zavod, tako što za direktora svoje firme postave neko treće lice koje prijave na minimalnu platu", smatra Kusturić.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).