Ulogujte se

Čović: Naredna godina biće obilježena krizama i izbornom kampanjom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović smatra da će naredna godina u BiH biti potpuno obilježena izbornom kampanjom i krizama, ali da je moguće da se u toj kampanji poklope određeni interesi pa da se neke stvari i odrade ubrzano.

- Najvažnije je da ćemo imati stabilnu fiskalnu 2018. godinu, jer će se budžeti usvojiti i njihovo punjenje će ići sasvim dobro. Danas nema nijednog nivoa koji ima budžetski deficit i to je rezultat promišljenog sistemskog rada da su prihodi u budžetima u značajnom povećanju i mislim da će se taj trend nastaviti i u narednoj godini, što je dobro - ocijenio je Čović.

On je naglasio da za sve drugo misli da će se otvarati brojne krize, jer taktike kako dobiti naredne izbore zasnivaće se na tome kako usporiti vlast koja danas djeluje.

Čović je ocijenio da se već šest ili sedam mjeseci u izbornoj kampanji te da neki, kako kaže, pokušavaju zasjeniti nedostatak svog političkog djelovanja prebacujući na pitanja koja uopšte nisu postojala, kao što je izgradnja Pelješkog mosta ili određena pitanja u odnosima sa Srbijom.

- Lično mislim da će to biti teme koje će prevladati u i narednoj godini, iz prostog razloga jer će to nekome trebati kako bi na neki način ojačao svoju poziciju ili uvjerenje da je to dobro uraditi kako bi vas biračko tijelo pratilo - smatra Čović.

Moguće je, dodaje on, da će postojati zajednički interes da se ubrzano gradi i da će se u prvoj polovini godine više uraditi na izgradnji auto-puteva i brzih puteva nego u protekle tri godine.

- To bi moglo značiti i nova radna mjesta i rezultate u ekonomiji, iako vlast verovatno neće funkcionisati, što je još jedan pokazatelj da je ova država održiva i kada nemate većinu u vlasti. Očekujem da će se u funkciji izborne kampanje ići dotle da se postavljaju i pitanja povjerenja vladama. Tako će se slati određene političke poruke. Dakle, iduća godina bi u javnosti mogla biti negativna, ali mislim da će upravo zbog izborne kampanje biti više nego pozitivna po puno parametara ako ih neko želi objektivno sagledati - rekao je Čović za Fenu, a prenosi N1.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH, Čović je naglasio da je za Hrvatski narodni sabor minimum ono što sadrži prijedlog kojeg su predali u parlamentu BiH.

On je naglasio da je njihov prijedlog minimum minimuma što su mogli tražiti i ako bi se desilo da u Predstavničkom domu parlamenta BiH bude odbačen, izvjesno je da ni drugi prijedlozi neće moći da prođu parlamentarnu proceduru.

- HDZ će se konsultovati sa partnerima u HNS-u i vjerovatno izaći s novim prijedlogom koji će imati jedan drugačiji pristup u izbornoj utakmici, ali da sada ne prejudiciram ta rješenja. Minimum ispod kojeg ne možemo ići je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda pri izboru članova Predsjedništva BiH i Doma naroda te Grad Mostar - pojasnio je Čović.

On vjeruje da će u svakoj varijanti Centralna izborna komisija BiH raspisati izbore i da će oni biti održani u oktobru, ali upozorava da ako se do datuma raspisivanja izbora ne izmjeni Izborni zakon BiH izborne rezultate neće biti moguće implementirati i da će BiH tek onda ući u pravu krizu.

Čović smatra da nametanje rješenja izvan BiH nije realna opcija i da o tome ne treba razmišljati.

- S ovakvom BiH mi ne možemo otvoriti kandidatski proces. Da bismo otvorili pravna poglavlja moramo reorganizovati irati pravosudne institucije, a onda i mnogo drugih stvari - kaže Čović.

Govoreći o političkoj krizi u BiH, on je naglasio da je primarno napravljena greška pri formiranju vlasti te da to djelimično smatra i svojom greškom.

- Da sam bio čvršći u svom stavu, imali bismo potpuno drugačiju vlast. Kada kažem "čvršći" onda mislim da smo se držali dogovora kojeg smo imali - da onaj ko formira vlast na nižim nivoima nastavi formiranje vlasti prema vrhu. Drugim riječima, kada smo vidjeli kako se formira vlast po kantonima, od tih stranaka trebalo je da nastane i federalna vlada, a znate da smo prvo krenuli s jednim partnerom - DF-om, pa smo onda ušli u aranžman sa SBB-om, a danas vidimo da ni njih nemamo kao partnera - pojasnio je Čović.

S druge strane, ističe Čović, kada se vidjelo da SNSD sa svojim partnerima formira vlast u Republici Srpskoj, oni su morali biti partner i na nivou BiH i tada većina pitanja o kojima se danas priča ne bi bila sporna.

- Imali bismo istu parlamentarnu većinu koja bi imala iste interese po vertikali. Tu je velika greška načinjena, mi smo to spoznali i o tome više puta razgovarali - naglašava Čović i dodaje da je uprkos svemu zadovoljan rezultatima zvaničnika koji obavljaju vlast u ime HDZ-a i HNS-a.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).