Ulogujte se

U Sarajevu zagađenost vazduha četiri puta veća od dozvoljene

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuti nivo upozorenja za područje Kantona Sarajevo zbog pojave magle po kotlinama, a zabilježena je koncentracija od 200 mikrograma prašine, što je četiri puta više od dozvoljene vrijednosti.


Enis Omerčić iz Sektora kvaliteta životne sredine Federalnog hidrometeorološkog zavoda rekao je za Srnu da je u sarajevskom kantonu situacija malo bolja nego juče, posebno u višim predjelima.
On je ocijenio da je današnja situacija, kada je riječ o kvalitetu vazduha u FBiH, slična jučerašnjoj, s tim što se očekuje da u Zenici i Sarajevu danas neće biti dostignute jučerašnje vrijednosti.
On je napomenuo da je jučerašnji dan karakterisao veoma zagađen vazduh u skoro svim mjestima u FBiH gdje se vrše mjerenja.
- Veoma visoka koncentracija lebdećih čestica zabilježena je na skoro svim mjernim mjestima, osim u Јajcu i Goraždu. Zabilježena je i veoma visoka koncentracija sumpor-dioksida u Zenici i Tuzli, a u Tuzli i visoka koncentracija ugljen-monoksida, što je rijetkost - istakao je Omerčić.
Prema njegovim riječima, ovakvo stanje uslovili su nepovoljni opšti meteorološki uslovi.
- Sutra se očekuje pojačana južna struja koja bi trebalo da pročisti vazduh u sarajevskoj i zeničkoj kotlini, a nadamo se da će već sutra doći i do tuzlanske kotline - rekao je on.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).