Ulogujte se

Širom Srpske plivanje za Časni krst

Centralna proslava Bogojavljenja, počela je služenjem Svete arhijerejske liturgije u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Јefrem okupljenim vjernicima uputio je praznični pozdrav "Bog se javi!", te ih pozvao da učestvuju u bogojavljenskoj litiji.

Liturgiji su, osim velikog broja vjernika, prisustvovali gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i predsjednik Skupštine grada Zoran Talić.

Nakon liturgije, uslijedilo je osveštavanje bogojavljenske vodice, sa kojom će sveštenici blagosloviti domove vjernika.

Bogojavljenska litija prošla je ulicom od Sabornog hrama Hrista Spasitelja do Gradskog mosta, gdje je organizovano tradicionalno Bogojavljensko plivanje za Krst časni.

Dvadesetpetogodišnji Banjalučanin Mirko Ivanković prvi je stigao do Časnog krsta od 33 učesnika Bogojavljenskog plivanja u rijeci Vrbas u Banjaluci. Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Јefrem blagoslovio je plivače, a nakon završetka plivanja zajedno sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem darivao je Ivankovića zlatnikom, dok su i ostali učesnici plivanja dobili prigodne poklone.

Radojičić je rekao da grad nastavlja tradiciju plivanja za Časni krst na Bogojavljenje, te da godinama zajednički organizuje bogojavljenske svečanosti sa Srpskom crkvenom opštinom i Eparhijom banjalučkom.

"Ova tradicija traje više od 100 godina, prekidana je u razičitim vremenima u zavisnosti kada je koja država dolazila i sistem, ratovi i ostalo, ali se iznova vraćala", istakao je Radojičić.

On je čestitao pobjedniku plivanja za Časni krst Mirku Ivankoviću, kao i svim učesnicima plivanja.

Ivanković je rekao da za njega predstavlja veliku čast to što je prvi doplivao do Časnog krsta.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je da je "veoma važno da shvatimo da niko od nas ne može da posjeduje Duha Svetog, ali svako može da se osloni na njega, da mu sleduje i da ga prihvata".

Vladika Grigorije je nakon Svete arhijerejske službe u Sabornom hramu povodom Bogojavljenja istakao da Duh Sveti, Bog životvorni, otkriva istinu vječnoga života.

"Slavimo čudesni događaj, Bogojavljenje, kada nam se otkriva svesveta Trojica. Duh Sveti je taj koji je uvijek sa nama i uvijek može da bude u nama i pored nas. I kada nas svi ostave, Duh Sveti nas nikad ne ostavlja. Međutim, kroz istoriju su ljudi pogrešno shvatali Duha Svetoga. Mislili su da mogu da ga posjeduju i upravljaju njime, da su zadobili Duha Svetoga i sada su oni nešto iznad drugih", kazao je vladika Grigorije.

U mnogim gradovima i mjestima održava se takmičenje plivača u vađenju Časnog krsta iz vode.

Nikola Lješković /25/ iz Trebinja prvi je doplivao do Časnog krsta, kojeg je nakon vodoosveštanja u rijeku Trebišnjicu spustio Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Trebišnjicom, od Starog grada do obale ispred hotela Leotar danas je, na Bogojavljenje, plivalo pedesetak mladića, među kojima je bila i tridesetogodošnja Dragica Drapić, koja je prvi put učestvovala u plivanju za Časni krst.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).