Ulogujte se

Cvijanovićeva posjetila Kliniku za dječije bolesti; Donirani novi inkubatori

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić posjetili su danas Kliniku za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srpske u Banjaluci, kojoj je Vlada donirala novu opremu.

Odjeljenje intenzivne njege u Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, dobilo je pet novih i savremenih inkubatora za prijevremeno rođenu djecu, kao i pet novih monitora sa centralnom jedinicom za bolji monitoring vitalno ugroženih pacijenata.

Vrijednost opreme je 233.415 KM, a sredstva je obezbijedila Vlada Republike Srpske.

Nova oprema značajno će poboljšati uslove za zbrinjavanje prijevremeno rođenih beba, jer Odjeljenje intenzivne njege sada raspolaže sa ukupno 18 inkubatora.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je na ovaj način riješen jedan veliki problem, s obzirom da bi bez inkubatora i sistema za praćenje mnoge od beba bile ugrožene.

Ona je naglasila da je Vlada opredijeljena da Klinika za dječije bolesti bude savremeno i kvalitetno opremljena, te najavila slične aktivnosti i ubuduće.

"Ovo je aktivnost koja se uklapa u koncept unapređenja razvoja zdravstvenog sektora, a to podrazumijeva da imamo adekvatnu opremu i kadrove i stalno unapređujemo sistem zdravstva", rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon obilaska Klinike.

Ona je dodala da je sa doktorima dogovorila da naprave spisak najvažnijih potreba u Klinici da bi Vlada u skladu sa tim mnogla djelovati u narednom periodu.

"Nakon svih ovih velikih radova na UKC-u, moramo posebnu pažnju posvetiti Klinici za dječije bolesti. To sam obećala i to jeste opredjeljenje Vlade, time smo se bavili nekoliko puta i na svaki način, pa i putem ovakvih donacija, na osnovu potreba iskazanih od UKC-a", rekla je Cvijanovićeva.

Pedijatar Stojislav Konjević istakao je da putem intenzivne njege Klinike za dječije bolesti godišnje prođe od 500 do 600 pacijenata, te da je poseban problem što se prijevremeno rođene bebe dugo zadržavaju u inkubatoru, ponekad i do tri mjeseca, zbog čega uvijek mora biti slobodnih inkubatora za nove pacijente.

"Ova oprema nam je bila prijeko potrebna. U jednom trenutku smo bili u velikom problemu, jer je povećana incidenca prijevremeno rođenih beba iz više razloga, tako da su potrebe za inkubatorima i monitorima bile zaista velike i hitne", rekao je Konjević.

On je zahvalio Vladi za donaciju, uz čiju pomoć je, kako je naveo, nabavljeno pet modernih inkubatora savremenih proizvođača, koji prate nove trendove u neonatologiji, te pet novih monitora koji omogućavaju praćenje vitalnih funkcija beba.

"Ovo će još više poboljšati naše rezultate, koji su na evropskom nivou, te ćemo unaprijediti proces rada", istakao je Konjević i dodao da na odjelu intenzivne njege sada ima 18 inkubatora.

Vršilac dužnosti generalnog direktora UKC-a Vlado Đajić istakao je da je ovo poseban dan za najveću zdravstvenu ustanovu u Srpskoj, zbog donacije koja je posebno važna za veliki broj prijevremeno rođenih i životno ugroženih beba.

"Vlada je još jednom pokazala da joj je stalo do zdravlja stanovništva Republike Srpske, posebno do naših najmlađih pacijenata", poručio je Đajić.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).