Ulogujte se

Podrška budžetu BiH za ovu godinu

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas da je Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH.

O ovom zakonskom prijedlogu izjašnjavaće se sutra Dom naroda, nakon što je Predstavnički dom prošle sedmice usvojio Prijedlog budžeta BiH za ovu godinu u iznosu nešto nižem od dvije milijarde KM, pri čemu je za finansiranje institucija BiH predviđeno oko 950 miliona KM, a za servisiranje spoljnog duga nešto više od milijardu KM.

Komisija je utvrdila i da je Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputila predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Aleksandra Pandurević, usaglašen sa Ustavom Bih i pravnim sistemom BiH, te podržala principe ovog zakona.

I ovaj zakonski prijedlog je na dnevnom redu sutrašnje sjednice Doma naroda, a njime se onemogućava ublažavanje kazne i zamjena zatvorske kazne novčanom licima osuđenim na kaznu zatvora za krivična djela protiv integriteta BiH, terorizma i u vezi sa terorizmom.

Komisija je utvrdila i da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim se definiše pravo na policijski dodatak policijskim službenicima, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH.

Na ovaj način pravo na policijski dodatak, osim policijskih službenika zaposlenih u Graničnoj policiji BiH i Agenciji za istrage i zaštitu, imali bi i policijski službenici zaposleni u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Komisija je usvojila izvještaj o svom radu u prošloj godini.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).