Ulogujte se

Vučić u Istanbulu: Tražimo bezbjednost za Srbe u BiH

Zajednički sačuvati mir i stabilnost na Balkanu- ključna je poruka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i bošnjačkog člana Predsjedništa BiH Bakira Izetbegovića, nakon sastanka u Istanbulu sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Na sastanku je potvrđen nastavak realizacije projekta izgradnje auto-puta od Beograda do Sarajeva.

Saradnja u regionu, odnosi Srba i Bošnjaka, te mir i stabilnost su najvažniji, potvrdili su učesnici sastanka. S druge strane, infrastrukturni projekti jedino su od čega bi i građani mogli imati koristi. Uz zahtjev za što hitnije otvaranje graničnog prelaza Bratunac-Ljubovija, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je i gradnja auto-puta od Beograda do Sarajeva, sada sa dvije trase, ključna za ekonomski razvoj obje zemlje.

- Hoćemo da imamo iz Bijeljine auto-put do Beograda, koji bi nas kasnije spajao i sa Dobojem i sa Banjalukom. Naravno, tu je i auto-put Čačak-Požega-Kotroman-Višegrad-Sarajevo. Tu biste imali od Požege do Sarajeva svega 167 kilometara. Dakle, ukoliko bismo imali auto-put svuda, to bi bilo oko dva i po sata vožnje od Beograda do Sarajeva - rekao je Vučić.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kaže da su rezultati sastanka istorijski. Odlazak i njegova uloga na sastanku manje su poznati. Tako je i dalje nejasno da li je on i zvanično predstavljao bh. Predsjedništva. Ključne su mu poruke, ali i pomoć koju je Turska obećala.

Vučić je rekao da nikada više Bosna i Hercegovina neće imati problema sa Srbijom. Dakle, rekao je da je Srbija garant mira i stabilnosti i poboljšanja odnosa između Bošnjaka i Srba na Balkanu - rekao je Izetbegović.

Da bi mir i stabilnost bili sačuvani, kaže Vučić, važno je poštovanje teritorijalnog integriteta. Poručio je da, kako Srbije poštuje Bosnu i Hercegovinu te Dejtonski sporazum, od Bošnjaka očekuje da se Srbi i u Republici Srpskoj i cijeloj BiH osjećaju sigurno.

- Mi ne želimo da urušavamo vaš teritorijalni integritet, te vas molimo da imate takav odnos prema Republici Srpskoj - rekao je Vučić.

Formalizacija ovakvih dogovora za gradnju auto-puta Beograd-Sarajevo trebalo bi da bude sredinom godine na narednom trilateralnom sastanku. Susret Vučić-Izetbegović-Erdogan dogodio se samo dvadeset dana nakon posjete hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Iako je Erdogan tada odbio da se miješa u unutrašnja pitanja BiH, na ovom susretu iste stavove nije potvrdio.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).