Ulogujte se

Ustavni sud BiH sredinom februara o apelaciji poslanika protiv akciza

Šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević najavila je da bi, prema informacijama kojima raspolaže, Ustavni sud BiH trebalo sredinom februara da donese odluku o apelaciji koju su podnijeli poslanici koji su glasali protiv donošenja seta zakona o akcizama.

"Ustavni sud je morao donijeti do sada privremenu mjeru. Ustavni sud se obratio parlamentu kao zakonodavcu i Ustavno-pravna komisija na narednoj sjednici treba da se izjasni o našim navodima koje smo iznijeli u apelaciji", rekla je Pandurevićeva novinarima danas u Sarajevu.

Šef Kluba SDS-a u Predstvničkom domu ističe da se u Ustavnom sudu BiH vodi žestoka pravna bitka, jer se apelacija poslanika ne može osporiti.

"Sad ćemo vidjeti da li će u Ustavnom sudu BiH biti jače pravo ili politika", rekla je Pandurevićeva.

Ona se osvrnula i na jučerašnju izjavu ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevande da dodatni prihodi od akciza neće ići za izgradnju auto-puta, nego su sigurnost da će biti vraćeni krediti koji će postati efektivni.

"Ono što je juče izjavio ministar finansija Bevanda nije ništa novo i upravo je ono što smo govorili ranije. Tada je akcizna koalicija koju čini SNSD, SDA i HDZ tvrdila suprotno, a ministar Bevanda je sada samo progovorio istinu", rekla je Pandurevićeva.

Ona tvrdi da će akcize prosječno četvoročlano domaćinstvo na godišnjem nivou samo za gorivo koštati više od 500 KM, a uz poskupljenje troškova života i više do 1.000 KM.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda danas je novinarima pojasnio da su entitetska preduzeća za puteve od velikih kreditora proglašena kreditno nesposobnim zbog čega se ne mogu zaduživati - kao što se na privatnoj osnovi provjerava kreditna sposobnost.

"Ne znam šta je u toj izjavi nejasno? Sve je jasno i to što pojedini mediji izvrću to što sam rekao ponoviću isto - naše opredjeljenje i moj lični stav prema akcizama i usvajanju zakona - bilo je opredjeljenje da li će se graditi auto-put na Koridoru `Pet ce` ili neće", rekao je Bevanda.

On je naglasio da je uslov velikih kreditora bio da se uvede namjenski prihod koji je definisan kroz ove zakone i putarinu i da ide namjenski na račune entitetskih preduzeća za auto-puteve i dio za puteve.

"Samim tim su odblokirana kreditna sredstva koja su ugovorena ili su još u fazi ugovaranja i tačan iznos je 584 miliona evra efektivnih sredstava koja su postala efektivna usvajanjem ovog zakona. Iz toga će se graditi autu-putevi, a prihodi koji će se ubirati je sigurnost kolateral za uredno vraćanje kredita", rekao je Bevanda.

On je napomenuo da u svojoj ranijoj izjavi nije rekao, ni mislio da sredstva prikupljena od akciza idu u budžet s obzirom da sve u zakonu jasno piše

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).