Ulogujte se

Cvijanović: Nema jedinstvenog registra poljoprivrednih gazdinstava BiH

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da nema jedinstvenog registra poljoprivrednih gazdinstava BiH.Ona je pojasnila da Srpska ima svoje podatke i registar o poljoprivrednim gazdinstvima.

"Pretpostavljam da i drugi entitet ima registar, iako tamo i kantoni imaju nadležnosti koje se odnose na poljoprivredu", dodala je Cvijanovićeva.

Ona smatra da treba, radi različitog međunarodnog izvještavanja, omogućiti povlačenje podataka iz različitih centara, koji se neće objediniti u jedan registar, jer za tim nema potrebe, ni nadležnosti.

"Ako treba da izvještava o određenim stvarima, u čemu je problem da se povuku podaci iz Republike Srpske i Federacije BiH i napravi izvještaj koji treba da ide kada je u pitanju poljoprivreda?", upitala je Cvijanovićeva.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je juče da je na sjednici Savjeta ministara prošla informacija o unapređenju Registra poljoprivrednih gazdinstava i Registra klijenata u BiH i informacija o aktivnostima na uspostavljanju poljoprivrednog informacionog sistema u BiH.

"Informacija je prošla, što ne znači da je stanje po pitanju informacionog sistema i Registra sjajno i da nemamo određenih problema. Problema imamo, ali nastojimo da postignemo odgovarajuće dogovore sa nižim nivoima vlasti, odnosno, Republikom Srpskom, Federacijom BiH i kantonima, jer je dio nadležnosti i na kantonima", rekao je Šarović.

On je ocijenio da je radi približavanja BiH EU važno da budu uspostavljeni registri i informacioni sistem sa jednom centralnom bazom podataka koje se nalaze u entitetima, kako bi se lakše planirale aktivnosti u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).