Ulogujte se

Mektić: Potrebno vrijeme da se ispitaju aktivnosti "Askera"

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je Srni da treba istražiti slučaj vojno-vjerske obuke maloljetnika, koju u BiH sprovodi vehabijska organizacija "Asker", navodeći da će za to biti potrebno vrijeme.

Mektić kaže da još nema informacija o aktivnostima ove organizacije, ali da će biti provjereno o čemu je riječ i šta je pozadina svega toga.

On je napomenuo da tu provjeru nije moguće izvršiti brzo jer nije riječ o nekom dokumentu.

"Ako ćemo da uđemo u suštinu problema, onda nam treba vrijeme. Provjerićemo šta je pozadina svega toga, da li neka ozbiljna priča ili neka vrsta `sportsko-zabavnog karaktera`. Potrebno je provjeriti - ko, šta, kad...ako uvježbava, ko uvježbava. Kad bismo mogli tako brzo ispitati slučaj, riješili bismo, ne samo svoje probleme, već i američke", rekao je Mektić.

Na pitanje da li je tokom jučerašnjeg susreta sa komandantom NATO štaba u BiH generalom Robertom Hjustonom bilo riječi i o ovom slučaju, Mektić je rekao da je razgovarano o svim bezbjednosnim izazovima u BiH i svemu što može da ugrožava stabilnost i mir u BiH.

Direktor Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH Perica Stanić izjavio je da ova agencija preduzima mjere u okviru svojih nadležnosti na utvrđivanju činjenica u vezi sa ovim slučajem.

Na "Јutjub" kanalu krajem januara objavljen je snimak na kojem se vidi kako pripadnici vehabijske organizacije "Asker" vrše islamsko podučavanje i vojnu obuku djece uzrasta od devet do 17 godina.

Prema dostupnim informacijama, "Asker" ima sjedište u Sarajevu, a u ovoj organizaciji se okupljaju pripadnici vehabijsko-selefijskog pokreta.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).