Ulogujte se

Parlament Srpske usvojio Zakon o koncesijama

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom.

Sjednica će biti nastavljena u ponedjeljak 12. februara raspravom o Prijedlogu zakona o prestanku važenja Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije po hitnom postupku.

Poslanici su danas počeli raspravu o ovom zakonu koji je u vezi sa usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama. Naknade koje su prizvođači električne energije plaćali lokalnim zajednicama prema ovom zakonu prestaju da važe, a plaćaće se prema odredbama Zakona o koncesijama. 

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić rekao je, obrazlažući ovaj prijedlog, da su razlozi za donošenje Zakona posljedica upućivanja u skupštinsku proceduru Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, kojim se pristupa uređenju koncesione naknade u oblasti energetike na jedinstven način za sve subjekte.

- S obzirom na navedenu izmjenu, dalje egzistiranje Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije predstavljalo bi izvor dvostrukog opterećenja za privredne subjekte u ovoj oblasti - rekao je Đokić.

Poslanik Kluba PDP-a Adam Šukalo rekao je da je današnjim glasanjem prekršen Poslovnik o radu NSRS jer se, uz zakone o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom i o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, moralo glasati i o Prijedlogu zakona o prestanku važenja Zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije.

Šukalo je naveo da se dolazi u koliziju zbog povezanosti Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama i Prijedloga zakona o prestanku važenja Zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije, te najavio da će podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama.

Predsjednik parlamenta Srpske Nedjeljko Čubrilović je naglasio da Poslovnik nije prekršen.

Poslanici će, u nastavku sjednice u ponedjeljak, razmatrati po hitnom postupku prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj investicionoj banci za dodatno finansiranje po projektu izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj.

Po hitnom postupku biće razmatran i prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci - Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj po projektu restrukturisanja Željeznica Republike Srpske.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).