Ulogujte se

Čović: Osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u BiH

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ Dragan Čović rekao je da je minimum na kojem insistiraju predstavnici Sabora u vezi sa izmjenama i dopunama Izbornog zakona da se osigura legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim administrativnim nivoima vlasti u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH.

Prenoseći zaključak sa sjednice HNS-a u vezi sa Izbornim zakonom BiH, Čović je pojasnio da to znači da se osigura legitimnost u izboru članova Predsjedništva BiH, klubova domova naroda i kada je u pitanju Grad Mostar. Kada je riječ o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, kaže Čović, HNS je zaključio da je primaran strateški interes hrvatskog naroda u BiH evroatlantski put BiH.

Najavio je da u februaru u BiH dolazi i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Јunker i da bi do tada trebalo biti poznato dokle se stiglo kada je u pitanju zajednički stav o Izbornom zakonu koji može dobiti parlamentarnu većinu. Čović kaže da je u planu i zajednički sastanak predstavnika svih političkih stranaka, ali da ne vidi nikakve koristi od toga zbog "jako zategnute političke situacije u BiH".

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).