Ulogujte se

Krišto: Ako ne bude izmjene Izbornog zakona, doći će do krize

Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto smatra da će u BiH nakon izbora doći do krize ako ne bude izmijenjen Izborni zakon, jer neće postojati zakonski ni drugi mehanizmi za uspostavljanje vlasti.

"To bi generisalo razne krize", istakla je Krištova i dodala da je najveća odgovornost na onima koji imaju najveći demokratski kapacitet i kojima je navodno BiH najviše na srcu.

Krištova, koja je i predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, rekla je da oni kojima je "BiH najviše u srcu" moraju pokazati odgovornost, te doživljavati i živjeti BiH kao zemlju tri ravnopravna konstitutivna naroda - Srba, Hrvata i Bošnjaka i drugih građana koji u njoj žive.

Ona je ponovila stav da je do dogovora o izmjeni Izbornog zakona vrlo jednostavno doći, samo ako se želi sprovesti odluka Ustavnog suda BiH, prenosi hrvatski "Večernji list", izdanje za BiH.

"Bošnjačka strana negira odluke koje je donio Ustavni sud BiH, te se jedino drže odluka koje je donio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu", istakla je Krištova, te dodala da je suština da se vidi budućnost BiH na sasvim drugačiji način.

Ona je navela da je problem što bošnjačka strana vidi BiH kao unitarnu državu s apsolutnom dominacijom Bošnjaka, te naglasila da se negiraju čak i dejtonski temelji BiH.

Prema njenim riječima, HDZ, kao politički predstavnici Hrvata, neće dopustiti da se u BiH bilo šta napravi na štetu hrvatskog naroda jer su, kako je navela, već donesene brojne takve odluke.

"Došlo je vrijeme da se poštuju odluke sudova koje su apsolutno u interesu BiH, te garantuju bezbjednost, opstanak i njen napredak", istakla je Krištova.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).